Obama zabranio bušenje nafte u Arktičkom moru narednih pet godina, Trump obećao povećanje bušenja

Administracija odlazećeg predsjednika SAD-a Baracka Obame zabranila je bušenje nafte u Akrtičkom moru u sljedećih pet godina. Ovaj potez je značajna pobjeda za one koji se bore za očuvanje okoliša, a borili su se godinama protiv bušenja u toj ekološki krhkoj regiji.

Ali, Donald Trump bi mogao ukinuti ovu zabranu jer je ranije obećao da će povećati bušenje.

Zabrana ne uključuje Aljasku i nekoliko dijelova u Zaljevu Meksika, a počinje se primjenjivati 2017. godine.

“Plan je fokusiran na najbolja mjesta, odnosno one koji imaju najviši potencijal resursa, najniži konflikt i uspostavljenu infrastrukturu”, kazala je sekretarka za unutrašnje poslove Sally Jewell.

Predstavnici ove industrije osudili su zabranu kazavši da je riječ o arogantnoj odluci koja nije iznenađujuća. Pobunuli su se i neki senatori koji su kazali kako Obama nije slušao glas svih strana, dok je dopredsjednica grupe za zaštitu okoliša Oceana pohvalila predsjednikovu odluku.

Blizu 400 naučnika potpisalo je pismo u kojem se apeluje na predsjednika SAD-a da obustavi bušenje u Arktičkom moru. Obama je radio na zaštiti okoliša, te je potpisao bitne ugovore o zaustavljanju klimatskih promjena, ali to bi se sve moglo promijeniti nakon što “prijestolje” preuzme Donald Trump.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*