Šestodnevni bilans stradanja civila u Halepu: 322 mrtvih, 1.150 povrijeđenih

U napadima pripadnika vojske odane predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu, izvedenim uz podršku ruskih zračnih snaga, za šest dana u Halepu poginula su 322 civila, a 1.150 ih je ranjeno.
Ibrahim Ebu Leys iz civilne zaštite u Halepu govorio je o zračnim i kopnenim napadima izvedenim od 15. novembra na područja na istoku Halepa, koja se nalaze pod kontrolom sirijske opozicije.

Leys je istakao da se među poginulima nalazi 82 djece i 63 žene. On je dodao da akcije spašavanja i dalje traju te da postoji mogućnost da bi broj poginulih mogao rasti.

Mete napada bile su bolnice, škole i stambene jedinice u naseljima na istoku Halepa.

Leys je istakao kako sirijski režim koristi vakuumske i barel bombe, a Rusija vrlo razorne bombe.

Mete napada često budu i vozila hitne pomoći koja odlaze na ranije napadnuta područja.

Zatvorena je većina pekara u naseljima u kojima živi oko 300.000 ljudi, a koja se od 4. septembra nalaze pod opsadom režimskih snaga, zbog čega je stanovništvu dodatno otežano da dođe do hrane.

Ministarstvo zdravstva na nivou grada i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije su saopćili kako nijedna bolnica zbog sistematskih napada režimskoh snaga i ruskih bombardovanja ne radi.

Posljednji aktivna medicinska ustanova bila je bolnica “Omer Bin Abdulazziz” u naselju Maadi, koja je bombardovana prije dva dana.

AA je došla do snimaka bolnice odmah nakon napada. Na snimcima je vidljivo kako su ranjenici prekriveni prašinom, te kako medicinski radnici koriste zaštitne maske za lice.

Uposlenik bolnice Arif el-Arif za AA je kazao kako su ranjenici nakon napada prebačeni u uništene kuće i podrume zgrada.

S druge strane, ruski zvaničnici tvrde kako Halep nije meta napada, već da su usmjereni ka okolini Idliba. Međutim, lokalni izvori tvrde kako ruski avioni imaju veliku razornu moć zbog čega se mogu razlikovati od režimskih.

 

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*