Počeo Festival vina i hrane u Tuzli

Bosanskohercegovački festival vina i hrane večeras je otvoren u Tuzli. Ovaj jedinstveni događaj u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru donio je najukusnija vina i delikatese više od 30 domaćih izlagača.

Cilj ovog događaja je između ostalog predstavljanje domaće proizvodnje, ali i podizanje svijesti kod građana u smislu konzumacije i kupovine domaćih proizvoda, jer, prema riječima organizatora, BiH posjeduje kvalitetne proizvode koji su konkurentni na prostorima van naših granica.

Prema riječima Adnana Aliefendića, predsjednika Udruženja BH Festival, pored degustacije najboljih vina i delikatesa ovaj festival koji se u Tuzli održava po drugi put, također pruža i priliku za razmjenu iskustava, sklapanje novih prijateljstava, ali i novih poslova.

“Ovdje je riječ o ljudima iz privrede, a jedan od naših ciljeva upravo jeste stvaranje mogućnosti za spajanje vinara, proizvođača hrane i trgovaca. Veoma nam je bitno da i ove godine imamo veliki broj posjetitelja, a prva festivalska noć je obećavajuća”, istakao je Aliefendić.

Radovan Vukoje, vlasnik trebinjske vinarije “Podrumi Vukoje 1982” jedan je od ovogodišnjih izlagača. Prema njegovim riječima, velika gužva prve festivalske večeri pokazuje kolika se ekspanzija događa u vinarskoj industriji u našoj zemlji.

“Ovaj festival je specifičan po tome što ujedinjuje domaće proizvođače koji rade na promociji naše zemlje. Čast mi je da mogu svoja vina predstaviti u jednom ovakvom ambijentu i pred zaista velikim brojem ljudi”, istakao je Vukoje, koji je mišljenja da bi ovakvih festivala u BiH trebalo biti mnogo više.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ponosan je što se jedan ovakav festival održava upravo u ovom gradu.

“Vidi se da nas proizvodnja i ekonomija integrišu. Ako mi budemo kupovali proizvode domaćih proizvođača povećat ćemo proizvodnju i broj uposlenih unutar BiH”, izjavio je Imamović.

Drugog festivalskog dana posjetitelji će imati priliku upoznati se sa načinima vezivanja vina i hrane, prisustvovati promociji autohtonih vrsta vina, kao i učestvovati u radionicama kuhanja sa poznatim kuharima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*