Čečenija: Mlada ne smije progovoriti tri dana

Nakon što je nedavno objavljeno da Ramzan Kadirov, lider Čečenije, uvodi takozvanu svadbenu policiju, medije je zainteresovalo kako zaista izgleda jedna čečenska svadba.
Čečenske svadbe su oduvijek smatrane velikim spektaklima, koji predstavljaju cijeli niz pjesme, plesa i slavlja.

Na najnovijim fotografijama prikazana je jedna tradicionalna čečenska svadba, koja traje tri dana, a svi rituali i običaji na svadbi izvode se zarad srećnog početka zajedničkog života. Uprkos pravim spektaklima, tradicija je ta koja diktira običaje, a jedan od osnovnih običaja jeste da se mlada ne smije pridružiti slavlju, već gleda iz prikrajka, poštujuću novu porodicu. Takođe, njena rodbina ne prisustvuje svadbi, tako da je mlada bukvalno sama tokom cijele ceremonije.

Neposredno pred svadbu vrši se spremanje mlade u kojem učestvuje više žena. Kako svadbu uglavnom plaća mladoženjina porodica, porodica mlade ne prisustvuje samom činu vjenčanja, poštujući nove prijatelje. Nakon što se spremi, mlada čeka da dođu po nju. Kako je svaki rastanak težak, tako rijetko koja mlada roditeljski dom napušta bez suza. Po nju dolaze mladoženjini roditelji i odvode je na ceremoniju. Kad dođe na mjesto proslave, ona dobija zasebno mjesto, gdje stoji tokom cijele ceremonije, ali ne smije plesati niti pjevati.

Tokom ovog dijela ceremonije muškarci i žene se ne smiju miješati. Tokom prvog dana, ona se upoznaje sa svojim novim rođacima i može sjesti samo ako dobije dozvolu. Prema tradiciji, mladoženja ne smije biti na samoj proslavi, već se sa mladom sastaje tek nakon proslave, daleko od očiju rođaka. Nakon što se susretne sa mladoženjom, mlada dobija mjesto za stolom gdje sjede počasni gosti. Tada joj donose bebu, nečije novorođenče, kojem mlada treba da da poklon, kako bi i ona imala dosta djece (po mogućnosti sinova). Običaj je da gosti donose razne poklone mladencima. Žene dobijaju uglavnom kućanske aparate i sve što je potrebno jednoj pravoj domaćici. Muškarci na poklon dobijaju ili novac ili ovcu. Tek nakon darivanja, svi bivaju pozvani na raskošnu gozbu. Po završetku gozbe, gosti od mlade traže da im donese vode.

Zatim svi imaju pravo da prokomentarišu mladu i njen izgled. Bez obzira na sve, mlada i dalje ne smije da progovara, jer se pričljivost u Čečeniji smatra znakom gluposti i neskromnosti. Ona samo smije da gostima, kad im donese po čašu vode, poželi dobro zdravlje. Trećeg dana svadbe gosti, uz ples i muziku, odvode mladu na rijeku. Tada se u vodu bacaju palačinke od kukuruznog brašna, koje u letu treba da pogode iz puške. Nakon ovog dijela ceremonije, mlada zahvata malo vode iz rijeke i odlazi kući.

Tek treće večeri, čovjek kojeg opunomoći mladin otac, odlazi zajedno sa mladoženjom kod matičara, gdje se sklapa brak. Inače, u Čečeniji je običaj da se momci moraju oženiti do 20. godine, dok djevojke ne bi trebalo da budu starije od 17 ili 18 godina. Šou Ramzana Kadirova Odluka o “svadbenoj policiji” je čudna čak i za Ramzana Kadirova, lidera Čečenije, s obzirom na njegovu vlastitu burnu istoriju na svadbama. Kad je ove godine ženio nećaka, svadbena povorka je bila puna luksuznih njemačkih limuzina, što se teško uklapa u čečensku tradiciju. I danas svi prepričavaju jednu svadbu od prije nekoliko godina, gdje je Kadirov upao s velikom pratnjom. On je, navodno, tokom cijele proslave pijano poskakivao, dok mu je iz pantalona virio automatski pištolj optočen zlatom. Cijeli svoj šou je začinio bacanjem novčanica od 100 dolara na plesačice. Na kraju je mladencima za poklon dao pet kilograma čistog zlata.

 

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*