(Video) Na margini: Kako spriječiti zagađenje zraka u Tuzli?

Koliko puta smo čuli kako je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u našoj zemlji?

Tokom godine, posebno u zimskim danima,  često se jave periodi visoke koncentracije lebdećih čestica te posebno opasnih visokih vrijednosti sumpordioksida. Glavni izvori zagađenja zraka su svima dobro poznati: objekti koji se zagrijavaju na čvrsta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrana i saobraćaj.

U posljednje vrijeme pozitivni pomaci su evidentni. Mreža centralnog grijanja se širi, sve više objekata koristi ovaj izvor energije za zagrijavanje domaćinstava. Tamo gdje još nije stiglo centralno grijanje, građani se sve češće zagrijavaju manje štetnim energentom – peletom.

Kada je u pitanju saobraćaj, veliki iskorak napravio je GIPS koji je u 50 posto svojih autobusa ugradio zdraviji pogonski energent, prirodni plin.

Jedan od zagađivača je i Termoelektrana, pa se mnogi nadaju realizaciji dugo najavljivanog projekta – izgradnje Bloka 7.

Na žalost, sa rješavanjem ovog problema možda ćemo morati još sačekati jer se pitanje izgradnje Bloka 7  u posljednje vrijeme politizira, čak se u medijima spominje i revizija cijelog projekta.

Ali građani nemaju vremena za čekanje, žele udisati čist zrak.

Koliko će na to čekati, istražili smo za emisiju Na margini.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*