Održana 58. redovna sjednica Vlade TK

65.823,00 KM za nabavku ogrjeva za potrebe raseljenih lica

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Odluku o utvrđivanju rasporednog naloga o visini finansijskih sredstava za nabavku ogrjeva za potrebe raseljenih lica u kolektivnim i individualnim smještajima. U svrhu finansiranja troškova nabavke uglja za izbjeglička naselja i najugroženije prognaničke porodice u individualnom smještaju u općinama Tuzlanskog kantona u 2016. godini odobrena su finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 65.823,00 KM. Pravo na ovu vrstu finansijske pomoći imaju raseljena lica nastanjena u kolektivnim smještajima izgrađenim, rekonstruisanim i adaptiranim za potrebe raseljenih lica na području Tuzlanskog kantona čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi 14 % prosječne plate u Tuzlanskom kantonu.

 

181.500,00 KM za podršku povratku prognanih lica

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas suglasnost na Odluku o izboru korisnika grant sredstava za održiv povratak sa budžetske pozicije „Podrška povratku prognanih lica“. Za projekte održivog povratka na području Tuzlanskog kantona i osobama koje su imale status raseljenog lica na području Kantona, a vratili su se u svoja prijeratna prebivališta iz Budžeta Tuzlanskog kantona raspodjeljeno je 181.500,00 KM. Na Javni poziv za dodjelu ovog oblika pomoći ukopno se prijavilo 237 aplikanata, od čega su 124 prijave bile uredne, a 4 neblagovremene prijave,  78 prijava je bilo nepotpuno, 31 aplikant je ranije dobio donaciju te je skinut sa liste. Ministarstvo je putem ovog javnog poziva sredstva osiguralo za po 24 donacije za povratnike na područje Tuzlanskog kantona i entiteta Republika Srpska.

Prihvaćena Informacija o provođenju akcionog plana za provedbu politike zaštite djece bez roditeljskog staranja

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o provođenju akcionog plana za provedbu politike zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja na području Tuzlanskog kantona. Kada je u pitanju realizacija Akcionog plana u dijelu nadležnosti na nivou Tuzlanskog kantona realizirane su planirane aktivnosti koje su grupisane u razvijanje usluga za podršku porodici, razvijanje i jačanje porodičnih oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja i  transformacija vanporodičnog (institucionalnog) zbrinjavanja djece. Kako se navodi u Informaciji naredni koraci na realizaciji projekta transformacije Doma biće planirani zajedno sa partnerima i fokusirani na iznalaženje odgovarajućeg objekta za „Mali porodični dom“. Takođe, planira se nastavak aktivnosti vezano uz podršku uspostavljanju i funkcionisanju Dnevnog centra za djecu, preveniranje izdvajanja djece iz porodica, razvoj hraniteljstva i okončanje aktivnosti na pripremi Centra za savjetovanje i edukaciju.

(Vlada TK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*