Biro za ljudska prava Tuzla: Dvodnevnim programom mladi obilježavaju 10.decembar

Tradicionalno, od 1998. godine, Omladinski ogranak „Y“ organizuje javno obilježavanje 10. Decembra/prosinca, godišnjice potpisivanja UN-ove Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka. Manifestacija ima za cilj produbiti znanje i svijest naših sugrađana o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Kroz program manifestacije prošli su brojni tuzlanski bendovi, glumci, umjetnici, muzičari, fotografi i mnogi omladinci koji i danas čine jezgru kreativnog stvaranja u Tuzli.

Sama manifestacija značajna je jer svoju pažnju posvećuje prvenstveno najmlađima, uključujući učenike osnovnih škola da kroz likovne i literarne radove obrate pažnju i počnu razvijati svijest o značaju ljudskih prava. Veliki broj djece koja na taj način učestvuju pokazuju značaj ove manifestacije, a jedan dio njih je i danas dio ekipe Biroa za ljudska prava.

Ovogodišnji program trajat će dva dana i okupii niz izvođača, učenica i učenika ali i naučnih radnika.

ČETVRTAK, 08.12.2016. godine

U Američkom kutku na adresi Mihajla i Živka Crnogorčevića 7, održat će se prezentacija organizacija koje se bave ljudskim pravima u 11,00 sati, te javana tribina na temu “ Pravo na slobodu u 21. vijeku” sa početkom u 12 sati. Učesnici tribine su: dr.sc. Dženeta Omerdić, docentica na Pravnom fakultetu u Tuzli, i Admir Čavalić, asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

PETAK, 09.12.2016. godine

Na trgu kod Ismeta i Meše, na Korzu sa početkom u 11 sati uz učešće učenika osnovnih i srednjih škola te mladih umjetnika i muzičara održat će se javna manifestacija. Osnovci su učestvovali na javnom konkursu za literarne i likovne radove kroz koje su dali svoje viđenje ljudskih prava, te će samim time najbolji radovi biti nagrađeni na samoj manifestaciji. Tradicionalno će učestvovati i literarne sekcije iz tuzlanskih osnovnih i srednjih škola, rock bendovi i omladinske organizacije iz Tuzle.

Partneri i prijatelji ovogodišnje manifestacije su: UNCRO d.o.o. Tuzla, MENPROM d.o.o. Tuzla, JU “Dom mladih” Tuzla, Američki kutak Tuzla, Kameleon Youth Club, Udruženje građana “Multi”, European Students for Liberty Bosnia and Herzegovina, Tuzlanski otvoreni centar i Udruženje “Malo srce”.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*