Na Univerzitetu u Tuzli edX platforma za edukacijske kurseve

Univerzitet u Tuzli je u okviru Baektel Tempus projekta, koji ima za cilj spajanje akademskog i preduzetničkog znanja kroz učenje podržano tehnologijom, implementirao edX platformu radi povećanja pristupa stručnom obrazovanju.

Riječ je o sistemu upravljanja učenjem, nastao na univerzitetu Harvard i Massachusetts tehnološkom institutu i to na bazi neprofitnog partnerstva. Ova softverska platforma za masivne otvorene online kurseve (MOOC) nudi studentima, đacima, građanima i svim drugim zainteresovanim da kreiraju vlastiti tempo učenja, online laboratorije, ocjenu naučenog, Wiki bazirano saradničko učenje, online grupe za raspravu te druge interaktivne alate za učenje.

Može se upotrebljavati u formalnom i neformalnom obrazovanju, cjeloživotnom obrazovanju ili profesionalnom razvoju, saopćeno je iz Leftora. Jedino ograničenje koje se postavlja kako bi imali pristup raspoloživim kursevima je jezička barijera i internet pristup. Osnovci i srednjoškolci mogu koristiti kurseve kako bi im pomoglo pri donošenju odluke koju profesiju žele da usavršavaju. Također, pruža se mogućnost da pojedinci/privredena društva razvijaju vlastite online kurseve i postavljaju edukacijski materijal u tekstualnoj, audio ili video formi.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*