Riješen problem finansiranja ustanova kulture u Tuzli

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Gradske uprave Tuzla postigli su dogovor o načinu finansiranja tri ustanove kulture koje djeluju u ovom gradu, potvrđeno je za Klix.ba.

Uposlenici Međunarodne galerije portreta, Narodnog pozorišta i Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić u Tuzli proteklih dana bili su u velikim brigama, s obzirom na to da je nedavno Vlada TK Kantonalnoj skupštini uputila prijedlog za stavljanje van snage odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad spomenutim ustanovama radi prestanka njihovog daljeg finansiranja iz kantonalnog budžeta.

Kako su tada pojasnili predstavnici Vlade TK, cilj je bio postići dodatnu stabilizaciju budžeta kantona, ali i omogućiti ravnopravan tretman svim ustanova kulture koje djeluju na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Da je spomenuto u potpunosti realizirano, s 2017. godinom 87 uposlenika ovih ustanova dočekala bi obustava isplate plata. Međutim, do toga neće doći s obzirom na to da su predstavnici Vlade TK i Gradske uprave Tuzla postigli dogovor.

Kako je za Klix.ba potvrđeno, sastanci predstavnika Vlade TK i Gradske uprave Tuzla rezultirali su uspostavom zajedničkog jezika koji ide u korist uposlenika spomenutih ustanova.

“Dogovoreno je da Vlada TK i Grad Tuzla finansiraju Narodno pozorište Tuzla u omjeru 50:50, Narodnu i univerzitetsku biblioteku Derviš Sušić Kanton Tuzla sa 70, a grad 30 posto te da Međunarodnu galeriju portreta Tuzla grad finansira u potpunosti. U ovom smislu će se ugovor korigovati, a u njemu će se također precizirati različite stvari, među kojima je i način upravljanja ovim ustanovama”, kazao je za Klix.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kako bi se napravile određene uštede trenutno je otvorena i mogućnost spajanja Međunarodne galerije portreta i tuzlanskog Doma mladih u jednu ustanovu.

“S obzirom na to da su ove ustanove u jednoj zgradi, jedna od ideja je da ih radi racionalizacije spojimo u kulturni centar. Trenutno istražujemo, a kada uđemo u detaljno razmatranje ove ideje vidjet ćemo da li je to uredu ili ne”, dodao je za Klix.ba Imamović.

(RTV7/Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*