Prikupljen sav novac za oboljelog dječaka iz Kaknja!

Odluka prvog čovjeka jednog malog bh. grada da novac namijenjen javnoj proslavi Nove godine iskoristi za liječenje teško bolesnog djeteta, izazvala je veliku pažnju i to ne samo domaće javnosti. Na kraju je priča objavljena u medijima postala pravi regionalni humanitarni projekat.

Naime, Općina Kakanj će novac koji je trebalo da bude potrošen za proslavu na otvorenom preusmjeriti na račun sedmogodišnjeg dječaka koji boluje od tumora na mozgu. Odgovor javnosti na ovu vijest bio je trenutan. Novac potreban za operaciju, čitavih, i za običnog čovjeka gotovo nezamislivih, 130.000 maraka sakupljeno je u roku od 24 sata.

Primjer iz Kaknja ulijeva nadu da, i pored toga što su ljudi opterećeni vremenom u kojem žive, ipak nisu izgubili osjećaj za dobro.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, čovjek čiji je neuobičajeni potez izazvao trenutnu reakciju javnosti, s ovakvom ocjenom se slaže i naglašava da je novac za proslavu Nove godine bio tek mali dio potrebnog.

“Radi se o iznosu od 8.000 maraka, a znamo da je za liječenje potrebno 130.000, a onda su se uključili svi i djeca u školama i volonteri na ulicama, posebno naši privrednici”, istakao je Mandra.

Edin Bjelopoljak iz Udruženja poslodavaca Općine Kakanj opisuje kako je, neplanirano, sakupljen čitav iznos za liječenje oboljelog djeteta.

“Mislim da je cifra od 100.000 KM premašena u roku od 24 sata. Naravno to nije sve, akcija je krenula spontano. Okidač za sve je društvena mreža i uključenost lokalne samouprave koja je na jedan fenomenalan način odgovorila”, kazao je Bjelopoljak.

Građani Kaknja, koji su su putem društvenih mreža dali veliki publicitet ovoj humanitarmoj akciji, ne kriju oduševljenje reakcijom općinskog načelnika.

“Gest je predobar. Takvih bi trebalo da bude češće”.

“To je jedan vrlo lijep gest i ova općina je vrednija od 10 drugih u BiH isključivo zbog načelnika Nermina Mandre”, kažu Kakanjci.

Glas o ovoj kakanjskoj humanoj priči preko noći se proširio po cijelom svijetu. Značajno je da podrška nije ostala samo na riječima.

“Bilo je uplata iz Ljubuškog, sa Pala, iz Mostara, jedan ogroman broj uplata iz Sarajeva, iz Evrope, iz daleke Amerike. Dakle na jednom humanom gestu ujedinio se čitav region”, kazao je načelnik Kaknja Nermin Mandra.

U poslijepodnevnim satima u Kaknju je objavljeno da su sredstva potrebna za operaciju oboljelog djeteta prikupljena. Poruka iz ovog grada ne govori samo o humanosti. Ovo je takođe primjer odgovornog trošenja narodnog novca, ali i pouka da je jedan život vredniji od vatrometa i skupih koncerata.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*