Najviše životinje na svijetu na crvenoj listi

U proteklih 30 godina je zabilježen dramatičan pad populacije žirafa, najviših životinja na svijetu te je ovaj problem klasificiran kao izumiranje ovih životinja.
Brojevi su pali s blizu 155.000 1985. godine na 97.000 u 2015. godini prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Pretpostavlja se da su razlozi gubitak staništa, krivolov i građanski nemiri u mnogim dijelovima Afrike. S druge strane je zabilježen i određeni rast, uglavnom u južnim dijelovima kontinenta.

IUCN do sada nije pretjerano vodio računa o očuvanju statusa žirafa. Međutim, prema posljednjim podacima, žirafe se nalaze na crvenoj listi ugroženih vrsta, a njihova populacija je smanjena više od 30 posto.

Doktor Julian Fennessy, koji predsjedava IUCN-om i koji je specijalista za populaciju žirafa, smatra da životinje prolaze “tiho izumiranje”.

“Ako idete na safari, žirafe su svuda oko vas. Iako je u proteklom periodu bilo velike zabrinutosti zbog slonova i nosoroga, žirafe su ipak otišle ispod toga i njihov broj je u padu”, rekao je dr. Fennessy za BBC.

Brzi rast ljudske populacije je stvorio širenje poljoprivrednih i drugih oblika što je rezultiralo fragmentaciji opsega žirafa u mnogim dijelovima Afrike. Ali, građanski nemiri u dijelovima kontinenta su također uzeli svoj danak.

“U ovim ratom razorenom oblastima, u sjevernoj Keniji, Somaliji i Etiopiji u pograničnom području s Južnim Sudanom, žirafe su u suštini ratna stočna hrana”, rekao je dr. Fennessy.

Na pomenutoj crvenoj listi se nalazi i veliki broj ptičjih vrsta. Tako je sivoj papigi iz Afrike status promijenjen iz “ranjive” u “ugroženu”, što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja.
(Vijesti.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*