Otvorena učionica: Nacija ili klasa – Fantomi oko nas

Radnički univerzitet organizuje trecu po redu Otvorenu ucionicu, u Medjunarodnoj galeriji portreta, 9.12.2016. godine u 18 sati.

Tuzla se, kao i cijela BiH i svijet oko nas bori sa dva fantoma društvene svijesti. Ovo su stari i novi fantomi savremenog doba i naše svakidašnjice – KLASA i NACIJA. Svaki tren je naše suočavanje sa njima, naša tijela su u njihovom procijepu s kojim počinje i završava svaki dan, a otvara se novi.

Kako se postavljamo naspram sukoba i/li odabira između njih, u koje NOVO se moramo probuditi? Na ovoj otvorenoj ucionici govornici su prof. dr. Bozidar Gajo Sekulic, laureat Fakulteta politickih nauka u Sarajevu, filozof , zagovornik gradjanskih inicijativa i tvorac mnogih mirovnih peticija, i prof. dr. Asim Mujkic, bosanskohercegovacki sociolog, filozof i vanredni profesor na Fakultetu politickih nauka u Sarajevu.

Ovi istaknuti profesori ce diskutovati o problemima nacije i klase, kroz pitanja: Da li su klase iščezle? Kako uopće govoriti o problemima radništva danas? Ima li klase bez klasne borbe? Oni će s prisutnima razgovarati ne samo o tome kako je nase drustvo iz socijalističkog radnog naroda posvećenog društvenom dobru dospjelo u etnopolis i pljačku svega što smo stvorili, nego i koje nam bitke predstoje da otjelovimo klasnu svijest – u učionici, u fabrici, na ulici.

Radnički Univerzitet je inicijativa koja osigurava aktivno učestvovanje građana u ekonomskom i političkom životu BIH sa akcentom na pitanja javnog dobra. Pridružite se – za dobro svih nas!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*