Čisti kuhinjski elementi mogu kuhanje učiniti ugodnijim, pa čak i lakšim.
Nažalost, oni se vrlo brzo mogu pretvoriti u haotičan i pretrpan prostor.
“Ulazak u urednu kuhinju može vam trenutno popraviti raspoloženje, smanjiti stres i postaviti ton za produktivan dan”, kaže Corey Pence, viši menadžer koji se bavi organizacijom doma, za portal Martha Stewart.
Jednostavno rečeno, radna ploča bez nereda sigurnije je i djelotvornij okruženje za pripremu hrane te podstiče zdrave navike poput kuhanja kod kuće i druženja s prijateljima i porodicom.
Kako biste svoj prostor održali urednim, obratite pažnju na uobičajene predmete koji stvaraju nered i spremite ih.
1. Glomazni blokovi za noževe
Iako je korisno imati noževe nadohvat ruke, blokovi za noževe su nezgrapni, glomazni i mogu skrivati bakterije, smatra profesionalna organizatorica Heidi Ganser Lang.
Uski prorezi zadržavaju vlagu i mrvice, stvarajući idealno mjesto za razvoj buđi. Pence preporučuje zamjenu blokova organizatorima za ladice. “Organizovanje noževa u ladici oslobađa prostor, štiti oštrice i smanjuje rizik od nakupljanja bakterija”, objašnjava.
2. Previše malih aparata
Mnoštvo malih kuhinjskih aparata može “progutati” vašu radnu ploču. “Pretrpavanje pulta aparatima čini prostor manjim i haotičnijim”, kaže Pence. “Na pultu držite samo predmete za svakodnevnu upotrebu poput aparata za kafu ili kuhala za vodu, dok ostatak spremite u ormariće ili špajz kako biste ih uzeli kada zatrebaju.”
3. Stalci za sušenje posuđa
Koliko god bili praktični, stalci za sušenje posuđa mogu biti glomazni i stvarati vizualni nered. Stručnjak za čišćenje Scott Schrader kaže da su korisni, ali su neuredni i uzrokuju mrlje od vode ili buđ tamo gdje stoje. Ako ne možete bez stalka, Schrader preporučuje zidnu varijantu kako biste oslobodili radnu površinu. Takođe, osjetljivo posuđe, čaše te lonce i tave osušite ručno i odmah ih spremite.
4. Vidljivi kablovi
Izloženi kablovi ne samo da izgledaju neuredno, već mogu biti i opasni ako dođu u dodir s vodom, upozorava Schrader. Korištenje kopči za kablove ili njihovo skrivanje iza aparata eliminiše vizuelni nered i sprečava zapetljavanje.
5. Daske za rezanje
Daske za rezanje često ostaju na radnoj ploči dugo nakon pripreme jela, a uz to imaju i tendenciju gomilanja. Više dasaka ostavljenih vani zauzima dragocjen prostor za pripremu jela, pa kada vam daska za rezanje više nije potrebna, operite je, osušite i pospremite.
6. Sredstva za čišćenje
Primamljivo je ostaviti sredstva za čišćenje nadohvat ruke, no i ona stvaraju nered – od deterdženta za pranje suđa do spužvica. Držite ove predmete izvan vidokruga – pospremite ih ispod sudopera ili izložite na promišljeniji način, i to tako da uložite u kvalitetan dozator s pumpicom.
7. Flaše ulja, sirćeta i začini
Bez obzira na to koliko su bočice lijepe, ulje, sirće i stalci sa začinima stvaraju nered. Takođe, izlažu sastojke toploti i svjetlosti, što s vremenom smanjuje njihov okus, a ujedno su i magneti za prašinu i masnoću. Pence preporučuje premještanje začina u ladicu ili ormarić. “Odlučite se za umetak za ladicu za začine ili policu na više nivoa kako biste ih održali organizovanim, svježim i izvan direktne sunčeve svjetlosti”, kaže.
8. Kuhinjski pribor
Slično kao i s noževima, korisno je imati kuhinjski pribor pri ruci. “Međutim, držanje na pultu gdje se mogu zaprljati masnoćom nije idealno”, kaže Lang. Ona preporučuje da se ladica blizu šporeta odredi za najčešće korišteni pribor, uz korištenje pregrada za bolju organizaciju.
9. Zdjela za voće
Iako se čini kao lijep ukras, velika zdjela s voćem mogla bi narušavati izgled vaše kuhinje. “Velike zdjele za voće izgledaju ili zatrpano i pretrpano ili poluprazno i tužno”, slikovito opisuje Schrader. Umjesto toga, iskoristite vertikalni prostor. “Ako je cilj imati proizvode nadohvat ruke, slatka viseća mreža za voće ili zidna košara funkcionalan je i estetski ugodan izgled”, predlaže Lang, prenosi Index.


