Nekoliko hiljada penzionera ispred zgrade Vlade FBiH

Savez udruženja penzionera Federacije BiH za danas u 11 sati najavio je proteste ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu. Iz udruženja su najavili da bi se trebalo okupiti preko 10.000 nezadovoljnih penzionera koji će mirnim protestom izraziti nezadovoljstvo zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite i niskih penzija.

Pred zvanični početak protesta, ispred zgrade Vlade FBiH već se okupilo nekoliko hiljada penzionera, koji su jasni u svojim zahtjevima. Istakli su transparente: “Vratite nam dostojanstvo“, “Penzija nije milostinja već stečeno pravo“, “Stanite sa pljačkom ovog naroda“…

Demonstranti su od zgrade Vlade FBiH odvojeni željeznim barikadama, koje su postavili pripadnici policije, a sam skup obezbjeđuje veliki broj službenika sigurnosnih snaga.

Savez udruženja penzionera FBiH pripremio je i zahtjeve koje će predati Vladi FBiH i Parlamentu FBiH. Od Parlamenta zahtijevaju da usvoji Zakon o penziono-invalidskom osiguranju (PIO), organizuje Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza. Od Vlade pak traže da formira fond, te da se u prijedlog Zakona o PIO koji je poslan u parlamentarnu proceduru uključe njihovi zahtjevi, kao i povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Posljednje povećanje penzija u FBiH bilo je 2014. godine, kada su povećane za deset posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 326 konvertibilnih maraka (KM), dok je prosječna penzija u septembru bila 371,50 KM.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila i u uputila parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*