PDPFBiH: Poslanici razmatraju budžet FBiH za 2018. i zakon o PIO

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas bi u Sarajevu na vanrednoj sjednici, između ostalog, trebalo da raspravlja o Prijedlogu budžeta FBiH za 2018. godinu.

Oba doma Parlamenta prethodno su odobrila Nacrt budžeta, a Vlada FBiH, shodno tome, utvrdila je konačan prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko i on bude odobren u oba doma prije Nove godine, Federacija će na vrijeme dobiti budžet za 2018.godinu

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta FBiH.

Poslanici Predstavničkog doma federalnog parlamenta raspravljaće danas o Prijedlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se najavljuje novi bodovni sistem za obračun visine penzija u FBiH.

Resorni federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je izjavio da će to biti pravedniji način i da pripremljeni zakon uvodi više reda u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, što će, između ostalog, biti garancija za redovnu isplatu penzija.

Osim budžeta i zakona o PIO, u najavi dnevnog reda Predstavničkog doma su i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje i penzijsko-invalidskog osiguranja, kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, te Federalnog fonda solidarnosti.

Predstavnički dom takođe će razmotriti finansijski plan Regulatorne komisije za energiju (FERK) za 2018. godinu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*