Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Izvještaj EK o BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo bi danas da razmatra Izvještaj Evropske komisije o BiH kojeg prethodno nije razmatrala nadležna komisija.
Sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije BiH bila je zakazana juče, ali nije održana. Razlog nije saopšten.

Na dnevnom redu sjednice parlamenta su i izmjene Zakona o platama i naknadama koje predlaže poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a namjera je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prevoznika po najpovoljnijim uslovima.

Pred poslanicima je i Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu u kojoj se, između ostaloga, navodi da je najveći broj zaprimljenih prijava vezan za privredni kriminal, te je i najveći broj podignutih optužnica u predmetima privrednog kriminala – 88 optužnica protiv 118 osoba.

Potom slijede predmeti ratnih zločina u kojima je podignuto 38 optužnica protiv 89 osoba, a onda i predmeti iz opšteg kriminala sa 33 optužnice protiv 44 osobe, dok je u predmetima organizovanog kriminala podignuta 21 optužnica protiv 89 osoba.

“U predmetima korupcije podignuto je devet optužnica protiv 26 osoba, dok je u predmetima koji se odnose na krivično djelo terorizma nije podignuta nijedna optužnica, ali koruptivne radnje sadržane su i u većini predmeta privrednog i organizovanog kriminala, a mogu se naći i kod krivičnih djela terorizma”, objašnjeno je u Informaciji.

Budući da je izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju predlaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice odgođeno na prethodnoj sjednici Doma, ona će se danas ponovo naći na dnevnom redu sjednice.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*