Reforma visokog obrazovanja u Republici Srpskoj

Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, koji je Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle godine uputila u javnu raspravu, naći će se pred zastupnicima na narednoj redovnoj skupštinskoj sjednici. Novi zakon biće rigorozan.

Internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija, tri su principa na kojima se temelji reforma visokog obrazovanja, a koja obuhvata Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Zakon podrazumijeva rigoroznu kontrolu visokoškolskih ustanova, ali i njihovu veću autonomiju, ističe ministar za naučno- tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

“Insistiraćemo na podizanju kvaliteta u sistemu visokog obrazovanja, što podrazumijeva obračun sa negativnim pojavama u visokom obrazovanju kakvih je, vjerovatno, bilo. Dakle, pojačan rad kontrolnih organa, prije svega prosvjetne inspekcije”, kaže Srđan Rajčević, ministar za visoko obrazovanje Republike Srpske.

Poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović, koji je najčešće upozoravao na pojavu lažnih diploma u našem društvu, još je skeptičan prema zakonu koji se najavljuje kao reformski. Vjerovaće, kaže, u njega kada se posegne za konkretnim mjerama i kazne oni koji su dobili razne benefite sa lažnim diplomama.

“Petar Đokić je prijavio da ima diplomu iz Londona, da je diplomirao 1991. godine, a on nikada nije bio u Engleskoj u to vrijeme. Uprkos takvom skandalu, on se i dalje nalazi na mjestu ministra. Dodik je priznao da je ta diploma lažna”, kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nacrtom zakona o visokom obrazovanju uvodi se oslobađanje plaćanja školarina za redovne studente prvog i drugog ciklusa, koji prvi put upisuju prvu i svaku narednu godinu studija i koji prvi put obnavljaju završnu godinu studija prvog ciklusa. U vladajućoj koaliciji postoje različita gledanja u dijelu koji se odnosi na studente.

“Jedna od stvari za koju su se studenti najviše bunili je da se studentski predstavnici sada isključuju iz procesa izbora dekana i rektora što je, po mom mišljenju, pogrešno”, kaže Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Univerzitet polako gubi trku sa novim tehnologijama, ocjenjuje profesor Ivan Šijaković.

Obrazovanje je postalo masovno, a u svjetskim razmjerama važe prvih 500 na Šangajskoj listi.

“Pogledajte gdje se nalaze univerziteti u Bosni i Hercegovini, nigdje niko nije ni blizu te liste. Mislim da su svi ispod hiljadu, dvije ili tri hiljade”, kaže profesor Šijaković.

Istraživanja koje su provele Ujedinjene nacije pokazuju da će se već 2021. godine pojaviti i couch profesori, kao protuteža klasičnim profesorima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*