Kvalitet zraka u BiH jutros veoma loš

Prema podacima Ekoakcije zrak u nekoliko mjesta u našoj zemlji jutros je “Nezdrav”. Negdje je to više a negdje manje izraženo. Najgore je Ilijašu, Visokom, Gračanici, Tuzli, Živinicama.

U Ilijašu , Visokom i Gračanici zrak je ocijenjen kao Vrlo nezdrav.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, stoji na stranici Ekoakcije za ova mjesta.

U Lukavcu, Tuzli, Zenici i Živinicama zrak je Nezdrav.

Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U Sarajevu, Goraždu i Jajcu zrak je Nezdrav za osjetljive grupe.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*