Mahmuljin ne može iz države, zabrana sastajanja sa svjedocima

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 09. decembra 2015. godine donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, te su prema osumnjičenom Sakibu Mahmuljinu određene sljedeće mjere zabrane:

– Zabrana napuštanja boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da vrše provjeru ove mjere zabrane nasumice dva puta sedmično)

· Zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine);

·Zabrana sastajanja sa određenim osobama – svjedocima navedenim u prijedlogu Tužilaštva i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora saopćeno je iz Suda BiH , saopćeno je iz Suda BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Sakib Mahmuljin osumnjičen je da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika  iz člana 144., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 143. i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u vezi sa članom 30. stav 2. istog zakona (nečinjenje).

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*