Stanišiću i Simatoviću će se ponovo suditi

Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je ponovno suđenje po svim tačkama optužnice za bivšeg šefa DB-a Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića zvanog Frenki. Optuženi su za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Žalbeno vijeće je utvrdilo greške Pretresnog vijeća, kada je u pitanju odgovornost Stanišića i Simatovića. Shodno veličini grešaka kojom je Pretresno vijeće svojevremeno oslobodilo bivšeg šefa DB-a i njegovog pomoćnika, ali i obimnosti predmeta, Žalbeno vijeće je odlučilo da se suđenje ponavlja.

Radi se o 4.843 stranice dokaznog materijala, odnosno 133 svjedoka koja su svoje iskaze dali tokom ranijeg suđenja.

Simatović i Stanišić ostaju u pritvoru u Sheveningenu, odlučilo je Žalbeno vijeće. Presuda je jedinstvena jer se po prvi put dešava da se nakon prvostepene oslobađajuće presude, nalaže potpuno novo suđenje.

Podsjećamo, prvostepenom presudom Tribunal je Stanišića i Simatovića oslobodio krivice po svim tačkama optužnice.

Haško tužilaštvo je uložilo žalbu na oslobađajuću presudu tražeći da se Stanišić i Simatović proglase krivima po svim tačkama optužnice. Optužnica ih je teretila za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*