Mogherini: Opstanak EU je doveden u pitanje iako je svijet treba kao nikad prije

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Federica Mogherini izjavila je kako je postojanje Unije dovedeno u pitanje iako ona svijetu treba kao nikada prije.

Mogherini je ovoga vikenda poslala državama članicama Unije unaprijed pripremljeni primjerak Globalne strategije EU u vanjskoj politici i sigurnosti.

“Svrha, čak i postojanje naše Unije dovedeni su u pitanje. Ipak, našim građanima i svijetu potrebna je jaka EU kao nikad prije. U izazovnim vremenima, jaka Unija je ta koja razmišlja strateški, dijeli viziju i djeluje zajedno. To je još tačnije poslije britanskog referenduma”, navela je Mogherini.

Ona će strategiju formalno predstaviti tokom predstojećeg sastanka u Briselu. Navodi se da je strategija rezultat otvorenog i transparentnog procesa i da su tokom posljednjih godinu dana održane podrobne konsultacije u državama članicama EU, evropskim institucijama, uključujući Evropsku komisiju (EK) i Evropski parlament (EP), evropsko civilno društvo u širem smislu.

Strategija koja je elaborirana pod vođstvom visoke predstavnice odražava kolektivna gledišta izražena u procesu i nudi stratešku viziju globalne uloge EU. Navedeno je da u ovim vremenima punim izazova, kako za Evropu tako i na globalnom nivou, strategija naglašava zajedničku osnovu i predstavlja zajednički put ka napretku.

Ona je dodala da će članice EU “zaista morati da promisle o načinu na koji Unija funkcionira”, ali da one “savršeno znaju za šta će raditi”.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*