Realizacija projekta suzbijanja i prevencije prosjačenja, zlostavljanja i pedofilije kod romske djece

 

Udruženje “Evropski Put Roma” iz Tuzle je u OŠ “Podrinje” Mihatovići nastavilo sa realizacijom projekta koji podržava Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku pod nazivom: “Alternative u suzbijanju i prevenciji prosjačenja, zlostavljanja i pedofilije kod djece Romske nacionalnosti”.

Naime, u našem društvu već duži period postoje problemi  masovnog prosjačenja, zlostavljanja i pedofilije. Uzroci ovakvih asocijalnih oblika i kriminalnih radnji najčešće se vezuju za težak socio-ekonomski status  većeg broja porodica na području TK-a, pored navedenog svakako bitan faktor predstavlja odgovornost porodice, visok stepen neobrazovanosti, tradicionalne i kulturne navike te historijski ciklus, ističu iz Evropskog Puta Roma.

Održane su dvije radionice/predavanja na navedenu temu od strene edukatora iz prakse: mr Mehmed Mujić u svojstvu predsjednika navedenog udruženja, te savjetnika za romska pitanja u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Tuzlanskog kantona, Nermin Mustajbašić, dipl. pedagog- psiholog i Bekir Saletović, dipl. defektolog – oligofrenolog.

Za razliku od nekih ranijih edukacija i okruglih stolova kojima smo prisustvovali ovom prilikom nastojali smo da damo konkretne upute o efikasnim alternativama u borbi protiv prosjačenja, zlostavljanja i pedofilije. Također, s obzirom na jako mali broj institucionalnih prijava ovih problema iz razloga neinformisanosti, nastojali smo da ukažemo na konkretne korake, institucije i osobe kojima se obraća u određenim situacijama kada lično doživimo ili primijetimo u okolini neki od prethodno navedenih oblika asocijalnog i kriminalnog ponašanja.

Kao i na prethodnim edukacijama i ovoga puta u svrhu razvoja motivacije prikazali smo nekoliko pozitivnih primjera iz prakse, tj. primjer romkinje Dragane iz Foče koja je i pored teških životnih uvjeta i jako narušenog zdravlja postala veoma uspješna profesorica i balerina, drušveno priznata osoba u njenoj i široj okolini. Mr Mehmed Mujić iskoristio je priliku da sve prisutne još jednom upozna sa stanjem u okviru zdravstvenog osiguranja (zdravstvene markice), stipendiranja, nabavke školskog pribora i paketića za djecu romske nacionalnosti, ističe se u saopćenju.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*