Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba do kraja 2014.godine

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 25. juna donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2014.

Tom odlukom obuhvaćeno je 28 tarifnih oznaka koje su bile obuhvaćene predmetnom odlukom koja se primjenjivala u drugoj polovini 2013., kao i novih šest tarifnih oznaka.

Iz Ministarstva navode da su Odlukom uvaženi zahtjevi Udruženja tekstila, kože i obuće BiH (UTOK BiH), kao i zahtjevi nadležnih entitetskih institucija i entitetskih privrednih komora, Vanjskotrgovinske komore BiH i samih privrednika, te riješeni određeni problemi, posebno u domenu tzv. unutrašnje obrade, s kojima su se proizvođači u tekstilnoj i obućarskoj industriji susretali u prethodnom periodu.

Ističu da je Odlukom, kojom je omogućen beneficirani uvoz repromaterijala neophodnog za funkcionisanje privrednih subjekata u obućarskoj, elektroničkoj, metalskoj, prehrambenoj, auto i hemijskoj industriji, a koje zapošljavaju više od 30.000 radnika u BiH, neposredno pružena podrška stvaranju konkurentnijih proizvoda za domaće i inostrano tržište, povećanju izvoza, te očuvanju, odnosno povećanju zaposlenosti u BiH.

Radi se o robama koje se mogu smatrati repromaterijalom, jer ih ili uopšte nema ili ih nema u dovoljnim količinama u BiH, te su proizvođači, koji ih koriste kao sirovinu u proizvodnji finalnog proizvoda, moraju uvoziti iz inozemstva.

Također, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 25. juna 2014. usvojilo Odluku o upravljanju tarifnim kvotama za poljoprivredne proizvode.

Iz Ministarstva naglašavaju da osnovni razlog za donošenje predmetne odluke podrazumijeva potrebu uređenja raspodjele tarifnih kvota u poljoprivrednom sektoru, s obzirom na to da ta materija do sada nije bila razrađena na ovakav način, te su se u ranijem periodu mogle identifikovati različite devijacije u ovoj oblasti.

Tvrde da se, imajući u vidu da su tarifne kvote uvedene zbog potrebe regulisanja određenih tržišnih poremećaja, kao i da bude omogućeno dovoljno sirovine domaćim proizvođačima, javila potreba za donošenjem ovog propisa.

Tom odlukom uređen je način i kriterij raspodjele tarifnih kvota prilikom uvoza određenih proizvoda u okviru odobrene bescarinske kvote.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je na taj način postignuta ravnomjerna i racionalna raspodjela tokom čitave godine, transparentnost i onemogućavanje zloupotreba u korištenju kvota, te korištenje kvote s ciljem razvoja proizvodnje i povećanja zaposlenosti.

Primjena ove odluke je vezana za Odluku o utvrđivanju Carinske tarife BiH koja se donosi na godišnjem nivou, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*