Zločinac Đukić se javio Tomiću: Tvrdi da je još na liječenju u Beogradu

Osuđeni ratni zločinac general Novak Đukić je još uvijek slobodan čovjek. Sinoć sam sa njim razgovarao i on se nalazi u Beogradu na liječenju, kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Duško Tomić, poznati bh. advokat.

– Javio mi se sinoć. Još uvijek prima terapije u Beogradu i nije u bjekstvu, jer za njim nema potjernice. On nije dostupan bh. pravosudnim organima, ali oni još uvijek nisu poduzeli nikakve pravne korake u vezi sa njegovim upućivanjem na izdržavanje kazne – ističe Tomić.

Đukića je Sud BiH osudio pravosnažno na 20 godina zatvora za ratne zločine, između ostalih, i za masakr na Tuzlanskoj kapiji kada je poginula 71 osoba, a 150 je ranjeno. Granata ispaljena po Đukićevom nalogu i komandi pala je među veliki broj mladih u Tuzli izazvavši nezapamćeni masakr koji je šokirao svijet.

Iako osuđen za taj zločin Đukić se žalio na prvobitnu presudu od 25 godina zatvora zbog primjene novog umjesto starog krivičnog zakona. Nova kazna je odmjerena – 20 godina zatvora, ali Đukić nije upućen na njeno izdržavanje. Iskoristio je pravnu rupu i, kao slobodan čovjek, otišao u Srbiju na liječenje.

– Tek kada Sud BiH izda potrebne odluke i uputi ga na izdržavanje kazne, moći će se smatrati da je Đukić bjegunac, i to ukoliko odbije da se vrati u BiH na izdržavanje kazne. Postoji opcija da on zatraži da kaznu izdržava u Srbiji i onda će to biti pitanje koje će riješavati dvije države . kaže Tomić, koji dodaje da on nije Đukićev advokat već dugogodišnji poznanik koji održava veze sa njim, prenosi NAP.

( RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*