Danas 4 godine od stupanja na snagu Konvencije o zabrani kasetne municije

Nevladina organizacija “Inicijative preživjelih od mina”, povodom 1. augusta – četvrte godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani kasetne municije, podsjetila je da se Bosna i Hercegovina već skoro dvije decenije nosi s problemom mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata koji još uvijek odnose živote bh. građana, predstavljaju prepreku razvoju i održavaju percepciju BiH kao nesigurne države.

Inicijative preživjelih od mina ističu da je BiH prije 12 godina, donošenjem Zakona o deminiranju, zvanično preuzela vlasništvo nad protivminskih aktivnostima (PMA) od UN-a, a usvajanjem Stategije PMA prihvatila povećano izdvajanje finansijskih sredstava kako bi do 2019. postala zemlja bez mina.

Od tada pa do danas, učinci u BiH se koninuirano smanjuju iz godine u godinu kulminirajući s 2013. u kojoj je redukovano manje nego ikada ranije, svega 44 km² sumnjive površine, kao rezultat činjenice da država nije osigurala dodatna finansijska sredstava za protivminske aktivnosti.

Iz “Inicijative preživjelih od mina” navode da je takvim odnosom ugrožena i podrška međunarodnih donatora koji su pokazali vrhunsku ozbiljnost i u cjelosti ispoštovali svoje obaveze u osiguranju planiranih finansijskih sredstava.

Dodaju da je vrlo upitno da li će međunarodni donatori pokazati istu predanost u osiguranju sredstava i nakon 2019., zbog ogromnog neuspjeha u ispunjavanju obaveza od državnih instutucija.

NVO “Inicijative preživjelih od mina” je na adresu nekoliko državnih institucija i ministarstava poslala majice sa sloganom “problem is mine” kao simbolično podsjećanje da su mine još uvijek problem u BiH i da su oni odgovorni za rješenje tog problema.

Od nadležnih institucija očekuju da uistinu pokušaju da promijene decenijske negativne trendove u tretmanu i sprovedbi protivminskih aktivnosti u BiH.

Nadaju se da nadležne institucije neće zanemariti protivminske aktivnosti prilikom distribucije finansijskih sredstava koja su prikupljena na donatorskoj konferenciji za poplavljena područja, ne samo za čišćenje mina u poplavljenim područjima, već na području čitave države, što je jedini način za prevenciju novih incidenata i ljudskih stradanja i da bude učinjen odlučan korak u postizanje krajnjeg cilja: BiH bez mina – saopćeno je iz NVO “Inicijative preživjelih od mina”.

(FENA/RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*