Budimir: Tinja je na više mjesta odnijela po 50 metara pruge!

Željeznice FBiH prinuđene su obustaviti željeznički saobraćaj, a prekid traje već dva dana, što će pričiniti materijalnu štetu ovom preduzeću, ali i kompanijama koje vrše teretni prijevoz, piše novinska agencija Patria.

Vlado Budimir, izvršni direktor željezničke infrastrukture Željeznica FBiH na terenu je od jučer, a kaže da su štete velike.

– Poduzimamo sve moguće mjere da promet pustimo na dionicama koje su u prekidu. Na dijelu od Mramora do Brčkog gdje se trenutno nalazim je malo teža sitaucija tako da ne znamo kada ćemo osposobiti taj dio – kaže Budmir za NAP.

On pojašnjava da je kompletan promet od Zenice do Maglaja odnosno do Doboja i putnički i teretni, kao i na pruzi Tuzla Brčko od Mramora do Brčkog potpuno obustavljen.

– Na sedam osam mjesta je pruga oštećena. Od jutros su se pojavila nova kritična mjesta. Uglavnom na najvećem dijelu je došlo do devastiranja trupa pruge usljed naleta bujica. Rijeka Tinja je napravila takvu havariju da je na nekoliko mjesta odnijela i po pedeset metara kompletne pruge, ostale su samo tračnice i tragovi. Uglavnom je to posljedica povećanog protoka vode – dodao je Budimir.

Inače, Željeznice FBiH izdale su saopćenje u kojem upozoravaju stanovništvo koje živi uz prugu Zenica – Maglaj da je kontaktna mreža uz lijevi i desni kolosijek pod naponom od 25.000 volti, zbog čega trebaju biti vrlo oprezni prilikom saniranja svoje imovine kako ne bi došlo do ugrožavanja života.

– Izdato je upozorenje, jer u većem dijelu pruga i magistrala cesta idu uporedo i jučer kada smo putovali od Zenice prema Zavidovićima vidjeli smo da se izvode radovi na sanaciji dijela magistrale ceste, gdje rade bageri u blizini konaktne mreže gdje može doći do nesreće. I iz predostrožnosti smo izdali upozorenje. Sada je napon isključen, ali kada se pruga stavi u funkciju bit će opet pod naponom i to je razlog našeg upozorenja, čisto da se zna i vodi računa i da se nama najave radovi – dodao je Budimir.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*