Penzioneri danas odlučuju da li će prava tražiti na uličnim protestima

Izvršni odbor Saveza penzionera Federacije BiH danas bi trebalo da donese odluku o tome da li će penzioneri svoja prava tražiti na uličnim protestima. Ukoliko donesu takvu odluku, protesti bi bili organizirani u septembru.

Glavni povod za nezadovoljstvo je težak materijalni i socijalni položaj penzionera koji je rezultat stalnog rasta životnih troškova. Do sada, federalna Vlada nije imala sluha za zahtijeve penzionera, pa do 1. jula, do kada je Savez penzionera dao rok Vladi za usvajanje novog Zakona o PIO i za povećanje svih penzija za 10 procenata, pozitivan odgovor penzionerima nije stigao.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH broj penzionera u našoj zemlji konstantno raste. Tako je u aprilu 2017. godine u BiH bilo 664.300 penzionera, što je za 1,4 odsto ili za gotovo 10.000 penzionera više nego u istom mjesecu prethodne godine. Statistika također otkriva kako na jednog penzionera dolazi 1.13,5 zaposlenih. Taj nepovoljni odnos zorno objašnjava zbog čega se zavodi u BiH suočavaju s velikim deficitima i poteškoćama prilikom isplate penzija, s obzirom na to da slabašna ekonomija teško može izdržati veliki broj penzionera.

Također treba podsjetiti i na činjenicu prema kojoj je na kraju prošle godine u penziju otišlo oko 13 hiljada osoba u FBiH koje nisu željele čekati donošenje novog Zakona o MIO, koji je, doduše, još uvijek na čekanju jer nije usvojen u Domu naroda FBiH, a koji je prethodno usvojen u Zastupničkom domu. Ali, to nije samo karakteristika BiH nego i zemalja u okruženju te u pojedinim zemljama u Evropi, s obzirom na to da se sve veći broj društava suočava sa starenjem svojih nacija.

Prosječna isplaćena penzija u BiH u aprilu ove godine iznosila je 360 KM i nominalno je gotovo nepromijenjena, veća je tek za 0,1 posto u odnosu na isti mjesec 2016. Međutim, realni rast prosječne penzije bio je negativan -1,3 posto zbog inflacije, koja je u istom mjesecu iznosila 1,4 posto.

Međutim, i demografska slika BiH, kao i starost stanovništva, predstavljaju problem s kojim se država suočava i s kojim će se suočavati u budućnosti. Naime, nedavno UN-ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje upućuje na veliki problem BiH koja, čini se, nema nikakvu perspektivu riješiti problem sve većeg problema mortaliteta i odlaska mladih ljudi iz BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*