Penzioneri FBiH u septembru idu u proteste

Na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera koja je u toku u Sarajevu i kojoj prisustvuju svi kantonalni predstavnici penzionera, odlučeno je da penzioneri 14. septembra idu u proteste.

Kako je kazao Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, protesti jedino mogu biti odgođeni ako 1. septembra penzije budu povećane za 10 posto. Protesti će, kako je danas dogovoreno, biti održani ispred Federalnog parlamenta koji je glavni krivac što novi Zakon o PIO-u nije donesen.

Rapa poručuje da će u Sarajevo doći penzioneri iz svih gradova te navodi da ova populacije neće više dozvoliti da se neko igra sa njima. Ističe i da su dovedeni na rub siromaštava te da zbog loše ekonomske situacije u zadnjih četiri godine smrtnost penzionera povećana za 80 posto. Kako se danas moglo čuti na sjednici, penzioneri su razočarani odnosom aktuelne vlasti te poručuju da će kazniti sve one koji su krivi za položaj 408.000 penzionera od kojih 70 postom ima minimalnu penziju od 326 KM mjesečno.

Odlučeno je jednoglasno da se ide u proteste. Ukoliko ovi protesti u septembru ne urode plodom, penzioenri će 20. Oktobra. Iz ostalih kantonalnih udruženja poručuju da su zadovoljni današnjom odlukom te da će 14. septembra tražiti velike promjene.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*