OS BiH pomažu u poplavljenim područjima

Pripadnici Oružanih snaga pružaju pomoć u Željeznom polju kod Žepča na sanaciji korita rijeke, transportu plavnog materijala i raščišćavanju putnih komunikacija i u naselju Donji Bradići kod Maglaja na sanaciji klizišta, gdje je ugroženo 70 kuća.

Ove aktivnosti provode se u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH od 8. augusta o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH za pomoć ugroženim područjima od poplava u mjesecu augustu.

Radi se o upotrebi personalnih, inžinjerijskih resursa i motornih vozila, odnosno upotrebi mehanizacije Oružanih snaga BiH.

Osima toga, pripadnici Oružanih snaga su, prema ranijem planu, angažovani na sanaciji putnih komunikacija, klizišta, regulaciji riječnih tokova, postavljanju pontonskih mostova, dostavi humanitarne pomoći u općinama Zavidovići, Derventa, Orašje, Bratunac, Brod, Olovo, Brčko, Dubrave i Šekovići.

Također, na raspolaganju je i helikopter OS BiH, sa svim potrebnim medicinskim aparatima, koji je u svakom momentu spreman da izvrši medicinsku evakuaciju bilo gdje u BiH.

Prema Odluci Predsjedništva BiH o pružanju pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodnu nesreću izazvanu poplavama, u skladu sa zahtjevima upućenim od lokalnih zajednica, pripadnici Oružanih snaga BiH će pružati pomoć na područjima: Bijeljina – Janja, Maglaj – Donji Bradići, Srebrenica, Žepče – Željezno Polje i Kostajnica, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*