Ministrica Bijedić: Država nema omladinsku politiku

Svjetski dan mladih prilika je da se ukaže na potrebe mladih i njihova prava, ali i da se skrene pažnja na njihov uticaj na razvoj društva.

Tim povodom u Tuzli je danas održana diskusija u organizaciji Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca BiH.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mladih je ˝Mentalno zdravlje mladih˝, a cilj je skrenuti pažnju na pozitivne i negativne oblike ponašanja prouzrokovanih vanjskim uticajima i načinom na koji se mladi danas suočavaju sa raznim pritiscima. Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca i u budućnosti će sprovoditi razne aktivnosti koje se tiču ove teme, ističe Edo Salković, koordinator lokalnog tima ASuBiH Tuzla.

Ministarstvo socijalne politike TK donijelo je Akcioni plan za mlade kojim se kroz različite oblasti pokušava potaknuti mlade ljude i poboljšati njihov status u našem kantonu. Ali BiH na državnom nivou nema omladinsku politiku kojom bi na strateški način rješavala probleme mladih koji su u nezavidnom položaju, naglasila je Meliha Bijedić, ministrica rada, socijalne politike i povratka TK.

Uprkos lošim uslovima u društvu mladi nisu inertni. Volonteri Crvenog križa Općine Tuzla izuzetno su aktivni, a posebno su se iskazali tokom elementarnih nepogoda svojim nesebičnim zalaganjem u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Mladi iz tuzlanskog Let´s do it tima konstantno rade na očuvanju okoline. Osim akcije ˝Očistimo zemlju za jedan dan˝ i oni učestvuju u uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda čišćenjem korita lokalnih rijeka.

Tu je i organizacija za djecu i mlade ˝Osmijeh za osmijeh˝ čiji je fokus promocija dječijih prava, demokratije, jednakosti i tolerancije, a svojim radom pokazali su koliko mogu poboljšati život mladih u zajednici.

Treba istaći i doprinos mladih u razvoju kulturno – umjetničkog života u gradu, gdje se posebno ističe Pozorište mladih Tuzle, koje ponosno predstavlja svoj grad u svijetu.

Ovo su samo neki od primjera kako mladi doprinose boljem životu u gradu u kojem žive. Svima njima Sretan dan mladih!

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*