Zaključci Vlade FBiH povodom informacije o augustovskim poplavama

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, u okviru redovnog praćenja stanja na poplavljenim područjima, usvojila Informaciju o posljednjim augustovskim poplavama na području Federacije BiH u 2014. godini, koju je pripremila Federalna uprava civilne zaštite, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnoščću.

Vlada je donijela zaključke kojim od vlada kantona i načelnika općina koji su proglasili stanje prirodne nesreće traži da joj hitno dostave podatke o broju kuća i stanova koje je, prema procjenama nadležnih kantonalnih i općinskih službi, potrebno hitno sanirati i procjene sredstava za njihovu obnovu te sačine informaciju o dosad poduzetim mjerama u vezi sa saniranjem ovih objekata.

Od načelnika općina koje su proglasile stanje prirodne nesreće traži da hitno dostave podatke o broju kuća koje je zbog djelovanja klizišta potrebno ponovo izgraditi za osobe kojima su kuće porušene i moraju biti izgrađene na drugim lokacijama.

Od načelnika ovih općina, Vlada FBiH također traži da je hitno informišu o dodjeli zamjenskog zemljišta i procedurama koje se provode na osiguranju adekvatnih lokacija za izgradnju novih stambenih objekata.

Vlada je zadužila federalna ministarstva, federalne uprave i federalne upravne organizacije, Generalni sekretarijat i Federalni štab civilne zaštite da u roku od sedam dana pripreme za Vladu izvještaje o pruženoj pomoći i sanaciji šteta u područjima nastradalim od prirodne nesreće (poplave i klizišta) u maju i augustu 2014. godine.

Generalni sekretarijat će na bazi ovih izvještaja pripremiti cjelovitu informaciju koju će premijer FBiH, nakon razmatranja na sjednici Vlade, dostaviti Parlamentu FBiH.

Danas je usvojeno i nekoliko zaključaka koje je predložila Federalna uprave civilne zaštite, a kojima se nalažu preventivne mjere na zaštiti i spašavanju, odnosno saniranju posljedica prirodne nesreće ta na popuni i opremanju Specijalističke jedinice zaštite i spašavanja i ostalih službi civilne zaštite, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*