Danas u Tuzli počinje ekipno šahovsko prvenstvo FBiH

Šahovski savez Federacije BiH i Šahovski klub „Inzio-Tušanj“ iz Tuzle, pod pokroviteljstvom Grada Tuzle , organiziraju 24. Ekipno šahovsko prvenstvo ŠS Federacije BiH. Prvenstvo počinje danas, a trajat će do 30. augusta 2017 (1. „A“ liga), odnosno od 25. do 28. augusta (1 „B“ liga).

U prvoj „A“ ligi nastupit će deset ekipa: Banovići, Brčko, Cazin, Goražde, zenički Preporod, tuzlanski Inzio-Tušanj, Sarajevo, Srebrenik, Omladinski šahovski klub Živinice i Tuzlanski šahovski klub Sloboda, koji će odigrati 9 kola po Bergerovom sistemu.

Favoriti za osvajanje 1. mjesta koje osigurava plasman u Premijer ligu BiH su TŠK Sloboda i Goražde, a ostale ekipe vodić će grčevitu borbu za ostanak u 1. „A“ ligi, koja će biti dodatno otežana jer se do zbog činjenice da se Premijer liga BiH igra u periodu 24-31.08.2017. do završetka lige neće znati broj ekipa koje „ispadaju“ iz lige, jer broj ekipa koje ispadaju iz 1. „A“ lige ovisi o broju ekipa, članica ŠS Federacije BiH koje ispadnu iz Premijer lige BiH, tako da iz 1. „A“ lige u najboljem slučaju ispada jedna ekipa, a u najnepovoljijem slučaju čak četiri ekipe.

„B“ liga je otvorenog karaktera. Nastup su potvrdili iz osam ekipa: Bužim, Gračanica, Ljiljan (Cazin), Magnus (Brčko Distrikt), Mladost IMEL (Gnojnica), Mladost (Bosanski Petrovac), Neretva (Jablanica) i Živinice. Dvije prvoplasirane ekipe sljedeće takmičarske sezone nastupat će u 1. „A“ ligi ŠS Federacije BiH.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*