Održana Vanredna sjednica Vlade TK

VladaTK je na danas održanoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći za hitnu sanaciju šteta od poplava i klizišta u maju i avgustu 2014.godine. Odobrena je isplata sredstava u iznosu od 1.225.000,00 KM dodjeljenih Odlukom Vlade Federacije BiH kao jednokratnu pomoć za hitnu sanaciju šteta nastalih usljed djelovanja prirodne nesreće od poplava i klizišta u maju i avgustu. Općini Tuzla odobren je iznos 253.000,00 KM, po 103.500,00 KM usmjereno je općinama Lukavac, Srebrenik i Gračanica, općine Gradačac, Kalesija i Živinice dobile su po 80.500,00 KM. Preostalim šest općina: Banovići, Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna, Teočak odobreno je po 57.500,00 KM. Iznos sredstava od 75.000,00 KM, kao subvencija javnim preduzećima, odobren je Javnom preduzeću Radio Televizija Tuzlanskog kantona za pomoć u hitnom saniranju šteta nastalih usljed djelovanja prirodne nesreće od poplava u maju i avgustu i normalizaciju i uspostavljanje redovne djelatnosti ovog javnog preduzeća od interesa za kanton i širu zajednicu.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći općinama iz sredstava posebne naknade za hitne intervencije u toku prirodne nesreće od poplava i klizišta na području Tuzlanskog kantona u avgustu mjesecu 2014. godine. Vlada TK odobrava isplatu iz sredstava posebne naknade Općini Tuzla 286.000,00 KM, općinama Grčanica, Lukavac i Srebrenik po 117.000,00 KM, općinama Gradačac, Kalesija i Živinice po 91.000,00 KM, dok će Banovići, Čelić, Doboj Istok, Kladanj, Sapna, Teočak dobiti po 65.000,00 KM. Općine su obavezne podnijeti pisani izvještaj i dokumentovano opravdati potrošnju dodijeljenih sredstava.

Vlada TK donijela je Odluku o načinu uplate sredstva za finansiranje pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom na području Tuzlanskog kantona.

Donatorske račune za prikupljanje dobrovoljnih priloga za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu mogu otvoriti Federacije, kantoni i jedinice lokalne samouprave čiji organi su proglasili stanje prirodne nesreće. Kao nosilac za prikupljanje i konačnu realizaciju prikupljenih namjenskih sredstava utvrđuje se Kantonalna uprava civilne zaštite koja će sredstva realizovati putem posebnih odluka Vlade Tuzlanskog kantona na obrazložen prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*