Dvodnevni memorijal u šahu “Bijader Atić-šahovska legenda Tuzle”

U organizaciji Tuzlanskog šahovskog kluba “SLOBODA“ tokom vikenda održana je manifestacija BIJADER ATIĆ – ŠAHOVSKA LEGENDA TUZLE.

U sklopu manifestacije posvećene Bijaderu Atiću, jednom od osnivača kluba i dugogodišnjem sportskom direktoru odigrana su tri turnira i to 2.Brzopotezno prvenstvo TŠK „Sloboda“, 2.Juniorskom prvenstvu TŠK „Sloboda“ i otvorenom turniru za sve šahiste sa područja Tuzlanskog kantona.

Juniorsko prvenstvo okupilo 20 dječaka i djevojčica podijeljenih i dvije grupe i to prva grupa do 2008. godišta a druga grupa 2009. godište i mlađi. Nauspješniji dječaci i djevojčice su osvojili medalje i diplome.

Plasman po uzrastima:

Djevojčice do 8 godina:

1.Demirović Lamija (zlatna medalja)

2.Šarić Lejla (srebrna medalja)

Djevojčice do 10 godina:

1.Babajić Ehlimana (zlatna medalja)

2.Begić Amra (srebrna medalja)

3.Smajlović Naida (bronzana medalja)

Dječaci do 7 godina:

1.Hrnčić Amer (zlatna medalja)

2.Bećirović Riad (srebrna medalja)

3.Karahmetović Kenan (bronzana medalja)

Dječaci do 8 godina:

1.Babajić Imran (zlatna medalja)

2.Kunić Faruk (srebrna medalja)

3.Smajlović Aldin(bronzana medalja)

Dječaci do 10 godina:

1.Čulum Sanjin (zlatna medalja)

2.Fazlić Elnur (srebrna medalja)

3.Fazlić Isa (bronzana medalja)

Dječaci do 12 godina:

1.Osmić Enis (zlatna medalja)

2.Hajrulahović Emir (srebrna medalja)

Dječaci do 16 godina:

1.Džinić Ammar (zlatna medalja)

Brzopotezni turnir je bio pozivnog tipa i direktan poziv za učešće su dobili sljedeći igrači: Muhamed Sinanović (međunarodni majstor), Sabahudin Buljubašić (fide majstor), Igor Iveljić (fide majstor), Adnan Karahmetović (fide majstor), Trumić Enes (fide majstor), Mirza Avdić (majstorski kandidat), Hadžić Faruk (majstorski kandidat), Malkić Jusuf (majstorski kandidat), Suljić Mirza (majstorski kandidat) i Mirza Atlić (majstorski kandidat) a sa kvalifikacionog turnira su se plasirali Grebović Arif (majstorski kandidat) i Grbić Jozo (majstorski kandidat). Poslije odustajanja Muhameda Sinanovića i Mirze Atlića upražnjena mjesta su popunili treći i četvrti sa kvalifikacionog turnira Dilaver Halilović (majstorski kandidat) i Paligorić Stjepan (majstorski kandidat).

Igralo se po Bergerovom sistemu sa tempom od 5 minuta po igraču. Poslije odigranih 11 kola titulu prvaka kluba za 2017. godinu je zasluženo osvojio fide majstoru Igor Iveljić. Drugo i treće mjesto su podijelili  Adnan Karahmetović i Mirza Avdić. Četvrto mjesto je pripalo uvijek neugodnom Enesu Trumiću dok je prošlogodišnji pobjednik Sabahudin Buljubašić završio na petom mjestu. Sudijski posao su uspješno obavili Željko Kovačević (kantonalni sudija) i Rafo Andrić (klubski sudija).

Drugi dio manifestacije odnosno otvoreni turnir je upriličen u nedjelju. Igralo se po švicarskom sistemu od 7 kola sa tempom od 10 minuta po igraču. Na turniru je nastupilo 52 igrača. Uz 13 redovnih nagrada organizator je obezbijedio i dvije specijalne za najbolje plasiranog juniora i juniorku kluba.

Prije početka turnira je prezentiran segment iz emisije “Legende grada”, koji je snimila televizija RTV 7, sa Bijaderom Atićem. Emotivni tekst posvećen rahmetli djedu Bijaderu je pročitala unuka Lamija Tupković.

Poslije odigranih 7 kola nauspješniji je bio fide majstor Sabahudin Buljubašić, inače član Tuzlanskog šahovskog kluba „Sloboda“. Pored novčane nagrade i diplome prvoplasirani je osvojio i pehar u trajno vlasništvo. Najveće iznađenje turnira je Hutinović Halim koji je po dodatnim kriterijima osvojio drugo mjesto dok je treće mjesto osvojio  standardno dobar Mirza Avdić.

Konačni plasman nagrađenih:

1.Buljubašić Sabahudin FM    (6,5 poena)

2.Hutinović Halim MK           (6,0 poena)

3.Avdić Mirza MK                 (6,0 poena)

4.Karahmetović Adnan FM    (5,5 poena)

5.Ćorić Ahmed MK                (5,0 poena)

6.Obad Andrija MK               (5,0 poena)

7.Atlić Mirza   MK                  (5,0 poena)

8.Iveljić Igor   FM                  (5,0 poena)

9.Malkić Jusuf MK                 (5,0 poena)

10.Mumanović Adis   MK      (5,0 poena)

11.Stjepanović Dušan MK      (4,5 poena)

12.Pavić Blaško          MK      (4,5 poena)

13.Salkić Mustafa       MK      (4,5 poena)

Nagradu za najuspješnijeg juniora je osvojio Čulum Sanjin dok je nauspješnija juniorka Ehlimana Babajić. Nagrade i odličja su podijelili članovi Bijaderove porodice, supruga Šehzada Atić, te ćerke Admira Atić-Tupković i Zurijeta Suljagić.

Sudijski posao je uspješno obavio Rafo Andrić (klubski sudija) dok je kompijutersko parovanje odradio Sandro Andrić (klubski sudija).

Organizatori manifestacije se zahvaljuju generalnom pokrovitelju Gradu Tuzli i ostalim sponzorima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*