Rješavanje problema začepljenja krvnih sudova angioplastikom

U domenu interventne radiologije u svijetu su popularane korekcione intervencije na krvnim sudovima donjih i gornjih ekstremiteta u formi balon dilatacije i implantacije stentova. Na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 22. avgusta 2014. godine, sa radom su ponovo počele interventne radiološke procedura balon diletacija krvnog suda ekstremiteta.

“Ovom procedurom koja traje oko pola sata se rješava problem začepljenja krvog suda i time sprečavaju komplika koje u krajnjem slučaju može dovesti i do amputacije ekstremiteta. Kroz otvor na krvnom sudu ruke ili prepone u arterijski ili venski sistem uvodi se specijalni žičani kateter sa balonom na vrhu, koji se plasira u predio suženja na krvnom sudu, a zatim napumpava do određene veličine vodom pod pritiskom 75 do 500 puta većim od normalnog krvnog pritiska (6 do 20 atmosfera). Balon sabija i mrvi masne naslage na zidu krvnog suda, širi lumen krvnog suda i poboljšava ili rekanališe protok krvi kroz sužen krvni sud. Nakon završene dilatacije krvnog suda balon se ispumpava i izvlači iz cirkulacionog sistema pacijenta”, istakao je prof.dr.med.sc. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla.

Ranom primenom ove metode mogu se uspešno spriječiti mnoge teške bolest izazvane suženjem perifernih krvnih sudova, a prije svega amputacije udova. Takođe ova vrsta angioplastike je metoda izbora za bolesnike kojima prijeti opasnost od gangrene (amputacije) udova a posjeduju kontraindikacije za hirurško liječenje. Tim interventne radiologije pored prof.dr.med.sc. Harisa Huseinagića činili su Zvezdana Morankić i Damir Alić.

(UKC TUZLA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*