Njemačke stranke propustile rok za formiranje “Jamajka” koalicije

Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da formira trostranačku koaliciju mogli bi se protegnuti na vikend nakon što su stranke propustile  njen rok i nisu postigle sporazum oko ključnih pitanja kao što su imigracija i finansije.

Konzervativci kancelarke Merkel, protržišni Slobodni demokrati (FDP) i ekološka stranka Zelenih saopćili su novinarima oko četiri sata ujutru da su napravili pauzu od nekoliko sati i da će se razgovori nastaviti danas oko podneva.

“Još vjerujem da je to vrijedno truda i mi ćemo raditi sa svom našom energijom. S druge strane, evidentno je da je to težak zadatak”, izjavio je Peter Tauber, generalni sekretar Kršćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel.

Wolfgang Kubicki, zamjenik čelnika FDP, izjavio je novinarima da je “izuzetno nezadovoljan” nakon što četiri sedmice pregovora nisu dovele do sporazuma. “Ako stvari ostanu ovakve, nećemo moći ići dalje. Frustrirajuće je kada se okupite radi razgovora i onda uvidite da ste se vratili odakle ste krenuli”, izjavio je Kubicki.

Michael Keliner, vodeći zvaničnik Zelenih, kazao je da još mnogo toga ostaje da se uradi. “Ništa nije dogovoreno, ništa nije odlučeno”, kazao je.

Merkel je pokušala da okonča  pregovore u četvrtak o koaliciji – netestiranoj na nacionalnom nivou – ali se raspoloženje brzo pogoršalo nakon početka sastanka. Stranke su insistirale na svojim agendama, a stranački zvaničnici razmjenjivali su optužbe oko toga ko je krivac za sporost pregovora.

Čelnik  FDP Christian Lindner izjavio je da je izvjestan napredak ostvaren u pitanjima digitalizacije, Evrope i drugih tema, ali da stranke ostaju podijeljene oko imigracije i finansija.

Nepostizanje sporazuma o “Jamajka” koaliciji, imenovanoj tako jer se stranačke boje podudaraju s trobojnom zastavom karipske države, moglo bi dovesti do sazivanja novih izbora.

To je scenarij koji nijedna od strana u pregovorima ne želi, uzimajući u obzir  prognoze da bi ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) mogla ostvariti dodatne pomake nakon što je ušla u parlament na izborima 24. septembra.

Merkel bi još mogla kontaktirati svoje ranije koalicijske partnere, Socijaldemokrate (SPD), ali su oni najavili da će ostati u opoziciji nakon što su doživjeli najteži izborni rezultat od 1933. godine.

Kancelarka je pod pritiskom vlastitog konzervativnog bloka, posebno od svoje sestrinske stranke, bavarske CSU, da insistira na svojoj poziciji u ključnim temama razgovora, posebno o imigraciji, prenosi Reuters.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*