Meksiko – hiljade porodica pogodjene uraganom Marie

Hiljade porodica pogođene su na pacifičkoj obali Meksika nailaskom uragana Marie, koji je međutim, izgubio na snazi u noći s ponedjeljka na utorak.

Ovaj uragan, osmi u sezoni na istoku Pacifika je oslabio s kategorije 4 na kategoriju 3. U 03.00 sati po srednjoevropskom vremenu, on se nalazio 815 kilometara jugozapadno od turističke regije Los Cabosa, na jugu poluotoka Basse-California, prema nacionalnim meteorološkim službama.

Tri meksička ribara se još vode kao nestala od nedjelje nakon što se njihov čamac prevrnuo zbog velikih valova izazvanih uraganom. Četiri ribara su uspjela stići na obalu plivajući.

Vlasti države Oaxaca, jedne od najsiromašnijih zemalja, proglasile su vanredno stanje u deset općina, gdje je 10.000 porodica
pogođeno uraganom.

U priobalnim oblastima, ceste su odsječene, vode su preplavile i kuće poplavljene nakon olujnih kiša, izjavio je regionalni direktor civilne zaštite Felipe Reyna Romero.

Marie se udaljio od obala u pravcu zapad-sjever-zapad brzinom od 20 kilometara na sat, praćen vjetrovima koji pušu 180 kilometara na sat s udarima od 220 kilometara na sat.

Meteorolozi su upozorili da će obilne kiše pogoditi države južna Basse-California, Sonora,Sinaloa i Nayarit, na zapadu, ali predviđaju da će izgubiti na snazi do potpunog slabljenja krajem sedmice.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*