Potpisan sporazum o pomoći Islamske zajednice najugroženijem stanovništvu Gračanice

U Gračanici je danas potpisan sporazum između Islamske zajednice u BiH, Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Gračanica, kojim je Islamska zajednica u BiH donirala 100.000 KM za pomoć najugroženijem stanovništvu ove općine.

Sredstva su donirana iz Fonda IZ u BiH, koji je formiran nakon majskih poplava, saopćilo je Muftijsko Tuzlansko.

Sporazum su potpisali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uime donatora, Bahrija Umihanić, premijer TK i Nusret Helić, načelnik općine Gračanica.

Na području Gračanice u nevremenu koje je praćeno gradom, uništeni su krovovi na 1.629 kuća u naseljima Gornja Orahovica, Miričina i Rašljeva. Prema procjenama kantonalne uprave Civilne zaštite, uništeno je oko 1,3 miliona komada crijepa.

– U saradnji s Vladom TK i Općinom Gračanica, Islamska zajednica je brzo reagirala, želeći da se na ovaj način pomognu oni ljudi koji nisu u stanju sami otkloniti i sanirati štetu. Privreda u Gračanici je jaka, ali je u nekoliko navrata ovo ljeto stradala, i u ovom trenutku Gračanici je potrebna pomoć svih nas – kazao je muftija Fazlović.

Premijer Umihanić je izrazio zahvalnost Islamskoj zajednici u BiH na ovoj donaciji i pohvalio pristup pružanju pomoći preko institucija lokalne zajednice, koja, u saradnji sa džematima, ima najbolji uvid u situaciju u ugroženim područjima.

Vlada TK se sporazumom obavezala da će, u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, garantirati realizaciju donacije.

Načelnik Helić je, zahvaljujući se na donaciji, kazao da je najbolja pomoć ona koja dođe blagovremeno. Naglasio je da je veliki broj porodica koje ne mogu same sanirati štete na svojim kućama, te da će, u saradnji s Medžlisom IZ Gračanica, s kojim već ima dobru saradnju, ova pomoć biti upućena upravo najugroženijima.

Realizacija sporazuma je povjerena Općini Gračanica, koja će u tome blisko sarađivati s Medžlisom IZ u tome gradu, navedeno je u saopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*