Ciklon “Simeon” poharao Hrvatsku, nevrijeme prijeti i BiH

Za veći dio Bosne i Hercegovine meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje, javlja bh. novinska agencija Patria.

Jake padavine, praćene udarima vjetra, grmljavinom i gradom pogodit će našu zemlju.

Promjena vremena koja je zahvatila od jutros BiH, posljedica je snažnog ciklona Simeon koji je sinoć poharao pojedine dijelove Hrvatske gdje se oglasio i meteoalarm s najvišim, crvenim upozorenjem za sjeverni Jadran i dio kontinentalne dijela susjedne zemlje.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske jutros je apelirala da sve lokalne i republičke instance koje se bave zaštitom i spašavanjem, zbog potencijalno opasnih meteoroloških prilika, budu spremne na moguće izazove tokom ove sedmice.

“Kao što smo prije dva dana nagovijestili, približavaju nam se, sa stanovišta zaštite i spašavanja, potencijalno opasne meteorološke prilike. Još jednom ukazujemo na moguće nevrijeme koje nosi opasnosti za ljude i materijalna dobra”, saopštio je portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Precizirao je da će jak ciklon Simeon danas neposredno uticati na vremenske prilike u BiH donoseći potencijalno opasno vrijeme te dodao da će se ciklonska cirkulacija, koja započinje danas, zadržati cijelu sedmicu iznad Balkana i Jadrana.

I prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda RS i Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuje pretežno do potpuno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te mjestimično obilnim padavinama.

Naoblačenje će prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i sjeverozapadne krajeve, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Usljed prognoziranih padavina u periodu od 1. do 3. septembra, koje lokalno mogu biti obilnije ( 80 do 100 litara, a na jugu i do 30 posto više), iz Hidrometeorološkog zavoda RS upozoravaju da će doći do blagog porasta vodostaja većih rijeka, a može se očekivati i novo izlijevanje manjih vodotoka bujičnog karaktera.

U Banjoj Luci kiša praćena grmljavinom počela je tokom protekle noći, ali za sada nije izazvala bilo kakve probleme.

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda prije podne u BiH je bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Temperature zraka u 11 sati: Bjelašnica 9, Bihać i Sanski Most 14, Prijedor 15, Gradačac Ivan Sedlo, Jajce 17, Bugojno 18, Livno, Sokolac, Tuzla, Zenica 19, Bijeljina 20, Mostar i Sarajevo 21, te Neum 24 stepena.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*