Pjesma sevdalinka kao kulturno-historijska i trajna umjetnička vrijednost BiH

U četvrtak 25.januara 2018. godine  u BKC-u Tuzla će biti održana konferencija o temi – „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“.

Organizator konferencije „Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku, te pomogne u promociji sopstvene inicijative za uvrštavanje pjesme sedalinke na ovu vrijednu UNESCO listu.

Na skupu će se obratiti eminentni stručnjaci koji se bave sevdalinkom, kroz muzički, poetski ili obrazovni aspekt, te članovi Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om.

Prije konferencije, sa početkom u 12,00 sati u Galeriji BKC-a, bit će upriličena izložba „Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja“, koju će otvoriti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović. Na izložbi će biti predstavljeni najzanimljiviji, kako umjetnički, tako i drugi radovi sa područja Tuzlanskog kantona koji svoje izvorište imaju u pjesmi sevdalinci.

Konferencija će biti održana u Plavoj Sali BKC-a, sa početkom  u 12,45 sati, a uvodnu riječ imat će  premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Ulaz na izložbu i konferenciju je slobodan, pa se građani pozivaju na druženje u BKC-u Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*