Završena 130. sjednica Vlade FBiH

U Sarajevu je završena 130. sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je donesen zaključak da 61 poljoprivredni proizvođač koji je sudjelovao u Programu sufinanciranja jesenje sjetve pšenice 2013. godina za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, zbog ogromnih šteta od od poplava, bude oslobođen ugovornih obaveza za namirenje inputa koje su po Programu koristili kao sufinanciranje proizvodnje merkantilne pšenice u ukupnoj vrijednosti od 598.608,95 konvertibilnih maraka.

Na osnovu konačnog izvještaja Općine Gradačac o visini štete pričinjene stambenim objektima u ovogodišnjim poplavama i klizištima, izmijenjena je Odluka o izdvajanju dijela sredstava iz Budžeta FBiH za 2014. godinu s pozicije “Tekući transferi područjima pogođenim elementarnim nepogodama”.

Na taj način je Gradačcu, primjenom za sve općine u FBiH utvrđenih kriterija, iznos s preliminarno dodijeljenih 27.351,66 konvertibilnih maraka povećan na 61.718,14 KM i veći je za 34.366,48 KM.

Federalna vlada formirala je Radnu grupu koja ima zadatak da pripremi plan hitnih, srednjoročnih i dugoročnih intervencija za otklanjanje posljedica šteta na područjima pogođenim poplavama i klizištima. Predsjednik Radne grupe je direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH u osnivanju.

Iz “Tekuće rezerve Vlade Federacije” Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odobreno je 200.000 KM za sufinansiranje završetka zgrade sa stanovima za borce u Bihaću i 500.000 KM za nabavku putničkih automobila za stopostotne ratne vojne invalide prve grupe.

Vlada je, ujedno, zaključila da i u 2015. godini bude odobren ovaj iznos za iste namjene.

Federalna vlada donijela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti na Prijedlog rješenja o dodjeli dijela sredstava trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2014. godinu u iznosu od 1.200.000 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*