Promovisana knjiga „Zmajevi – 18 godina nogometne reprezentacije BiH“

Promocija knjige „Zmajevi – 18 godina fudbalske reprezentacije BiH“, čiji su autori sportski novinari Dario Mehmedović i Saša Ibrulj, upriličena je danas u Domu književnosti u Tuzli.

Za vrijeme izlaska knjige je odabrana 2013.godina, u kojoj je naša reprezentacija izborila plasman na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Autori su se ovom knjigom željeli osvrnutina na osamnaest godina, u kojima je stvarana nacionalna nogometna selekcija. Prema riječima jednog od njih koji je prisustvovao promociji, Darija Mehmedovića, ova knjiga se ne čita kao sve ostale, nego nešto što ostaje za sva vremena.

„U knjizi se nalaze biografije koji su nastupili za reprezentaciju od početka, pa do tog perioda plasmana na Mundijal. Preko 250 igrača je obuhvaćeno knjigom, njihovi podaci, klubovi za koje su nastupali, broj nastupa za reprezentaciju. Pored toga, tu je i preko 60 podataka o selekcijama sa kojima je BiH igrala, i nalaze se sastavi svih 167 utakmica sa kojima je reprezentacija igrala u tom periodu“, kazao je ovom prilikom jedan od autora Dario Mehmedović.

Među prisutnima na promociji, bili su i nekadašnji reprezentativci Bosne i Hercegovine iz Tuzle, Mirsad Dedić, Denis Karić, Enes Mešanović i Gradimir Crnogorac. „Prvo, čast mi je što sam igrao za reprezentaciju, a drugo što je u mom gradu utakmica BiH – Lihtenštajn. Mislim da je ova knjiga jako važna, jer čini dobar osvrt na posljednjih 18 godina reprezentacije, pred istorijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Što se tiče današnje utakmice, atmosfera je odlična u svakom gradu gdje igra reprezentacija. Ovo je za nas Tuzlake posebna čast, što na djelu možemo vidjeti sve igrače, i nadam se pobjedi“, kazao je Crnogorac.

Prije Tuzle knjiga „Zmajevi – 18 godina nogometne reprezentacije BiH“, promovisana je i u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*