8. septembar, Međunarodni dan pismenosti

Kampanjom “Heroji svakodnevice” danas će u pet bh. gradova biti obilježen – Međunarodni Dan pismenosti, a cilj je podići nivo svijesti o tom pitanju i skidanje društvene anateme koja u pravilu prati pitanje naknadnog stjecanja osnovnog obrazovanja kao temelja pismenosti u odrasloj dobi.

Na press konferenciji organiziranoj tim povodom nedavno u Sarajevu istaknuto je da su brojni razlozi, od društvenih do ekonomskih, zbog kojih treba podržati tu kampanju i aktivno se uključiti.

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić kazao je da problem nepismenosti u BiH još postoji i da je potrebno uložiti dodatne napore da bi on bio i prevaziđen.

Kaže da Ministarstvo kroz razne programe i aktivnosti kontinuirano podržava organizacije koje se bave opismenjavanjem i stjecanjem osnovnih znanja i vještina potrebnih za uspješno integrisanje u društvene tokove.

Naglasio je da je, na prijedlog Federalnog ministarstva, Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt zakona o principima obrazovanja odraslih u Federaciji BiH, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Kampanja “Heroji svakodnevnice” bit će realizirana u Sarajevu, Zenici, Banja Luci, Kaknju i Mrkonjić Gradu, a posvećena je osobama koje se i nakon navršene 15. godine života odlučuju na hrabar korak nadoknađivanja osnovnog obrazovanja.

Realizira se u okviru projekta “Podrška obrazovanju odraslih”, finansiranog od njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Bosni i Hercegovini implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uz pomoć lokalnih partnera.

Vođa tima GIZ projekta “Podrška obrazovanju odraslih” Rodney Reviere ističe doprinos te organizacije obrazovanju za odrasle u BiH i suradnju s federalnim resornim ministarstvom i nadležnom institucijom u RS-u i šest partnerskih škola širom BiH.

Kaže da su protekle tri godine realizacije projekta educirani bh. nastavnici za korištenje odgovarajućim metodologija u predavanjima za odrasle, izrađen prigodan priručnik, a radi se i na modelu nastavnog plana i programa za osnovno obrazovanje odraslih osoba u BiH.

– Radimo na tome da ohrabrimo ljude, naročito one koji nisu završili školovanje, da postanu heroji i tako doprinesu smanjenju stope nepismenosti u BiH – kazao je.

Prema podacima Misije OSCE-a u BiH, u ruralnim dijelovima BiH oko 48 posto žena i oko 20 muškaraca je nepismeno ili nisu završili osnovnu školu, čak u urbanim područjima 22 posto žena i gotovo osam posto muškaraca nema diplomu o završenoj osnovnoj školi. To ih, rečeno je, sprječava da pronađu zaposlenje i ograničava sudjelovanje u društvu i umanjuje sliku koju imaju o samima sebi.

Svjetski dan pismenosti obilježava se u namjeri da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO 1967. da bi promovirao važnost pismenosti.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.