Ustavni sud FBiH – Ponovno odgodjena rasprava u sporu Nikšić – Budimir

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odgodio je za danas zakazanu javnu raspravu u predmetu u kojem premijer Federacije BiH Nermin Nikšić traži rješavanje spora s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom zbog Budimirove odluke o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju, a u vezi s procesom kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Naime, Ustavni sud FBiH je uvažio razloge koje je predočio Budimirov punomoćnik, advokat Vlado Adamović, a koji je podneskom upućenim Sudu zatražio odgađanje javne rasprave usljed odsustva predsjednika FBiH, koji se nalazi na službenom putu u Rimu.

S obzirom na to da prema zakonski utvrđenoj  proceduri nije neophodno prisustvo stranaka u slučaju kada je određen njihov legitimni punomoćnik, Adamović je dodatno obrazložio predočeno stanovište, istaknuvši da postoje informacije/činjenice koje zna samo predsjednik FBiH, a koje mogu biti od značaja za prezentaciju u Ustavnom sudu FBiH.

Pojasnio je da se radi o intenciji predsjednika FBiH da aktivno sudjeluje u svim sporovima, podsjećajući da se radi o odluci koju je donio Budimir te da je najbolje da on osobno obrazloži činjenice.

Nikšićev punomoćnik, advokat Nedim Ademović se nije protivio odgađanju sjednice, uz opasku da smatra da se u ovom slučaju prvenstveno radi o pravnom, a ne činjeničnom pitanju.

Kako je nakon vijećanja i glasanja saopćila predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, Sud je većinom glasova donio odluku da se odgodi javna rasprava u ovom predmetu, te da će stranke u ovom postupku biti blagovremeno obaviještene o novom datumu njenog održavanja.

Radi se o drugom odgađanju javne rasprave u ovom predmetu. Prvi put je to učinjeno 2. jula, kada je rasprava odgođena zbog bolesti advokata Nedima Ademovića.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*