Prijedlog Tužilaštva BiH za deset osoba lišenih slobode u akciji “Meso”

Tužilac Tužilaštva BiH će, prema do sada prikupljenim dokazima, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno sedam osumnjičenih osoba i mjere zabrane za tri osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza, porezna utaja ili prevara i pranje novca, te krivično djelo krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene: Jerka Ivankovića Lijanovića (1969.), Slavu Ivankovića Lijanovića (1957.), Jozu Ivankovića Lijanovića (1962.), Milorada Bahilja  (1953.), Jozu Sliškovića (1956.), Mirjanu Šakota (1958.) i Mirka Galića  (1954.).

U pogledu osumnjičenih  za Željku Mikulić (1959), Zdravku Ivanković (1968) i Draženku Kvesić (1968) postupajući tužilac će predložiti određivanje mjera zabrane iz ZKP-a BiH.

Akcija koja je provedena po nalogu Tužilaštva BiH predstavlja jednu od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH,a  usmjerena je  na borbu protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja u iznosu većem od 11 miliona KM.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*