Poslanici nisu prihvatili izvještaj o izvršenju budžeta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta, koji je poslanicima obrazložio federalni ministar finansija Ante Krajina.

 U izvještaju je navedeno da se u planiranim budžetskim primicima bilježi podbačaj od 13 posto, ali su oni veći dva posto nego u 2012. godini. Izvorni prihodi su ostvareni u visini od 1,6 milijardi, s tim što su prihodi od poreza manji za 6 posto u odnosu na plan, ali osam posto veći nego u prethodnoj godini. Prihodi su izvršeni s 14 posto manje od plana, ali su i oni veći nego u 2012, naveo je ministar Krajina.

U 2013. FBiH se zadužila nešto manje od 400 miliona KM. U istoj godini je otplaćeno 616,3 miliona duga, više nego u 2012., pa je zaduženje smanjeno, kazao je također.

Krajina je poslanicima prezentirao i  izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa. O tom izvještaju poslanici nisu glasal,i već su ga samo primili k’ znanju.

U 2011. godini, na osnovu trezorskih zapisa, Federacija se zadužila za 90 miliona KM. U 2012. godini zaduženje je iznosilo 60 miliona, a u 2013. 80 miliona KM, naveo je Krajina.

Za ovu godinu je planirano zaduženje od 260 miliona, a do danas je Federacija zadužena za 200.000 miliona KM, dodao je.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*