Sirija upozorava protiv intervencije nakon Obaminog govora

Bilo kakva strana intervencija u Siriji bila bi čin agresije osim ako to Damask ne odobri, izjavio je u četvrtak sirijski ministar, nakon što su Sjedinjene Države saopćile da su spremne na udar protiv grupe Islamska država u toj zemlji.

Sirija je više puta upozorila da bilo kakve operacije na njenom tlu moraju biti odobrene i navodi da je spremna sarađivati s bilo kojom zemljom u borbi protiv boraca iz Islamske države koji su zauzeli velika područja u Siriji i susjednom Iraku.

– Bilo kakvo djelovanje bez odobrenja sirijske vlade je agresija na Siriju – kazao je ministar za pitanja nacionalnog pomirenja Ali Hajdar, prenio je Reuters.

– Mora doći do saradnje sa Sirijom i koordinacijom sa Sirijom i Sirija mora odobriti bilo kakvu operaciju, bila ona vojna ili ne – dodao je on.

Strane zemlje bi mogle iskoristiti Islamsku državu kao izgovor za napad na Siriju, rekao je on novinarima uoči sastanka s novim međunarodnim mirovnim arbitrom Stefanom de Misturom.

Washington i njegovi zapadni saveznici podržali su ustanak protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada i isključili su saradnju s njim u borbi protiv Islamske države koja želi da uspostavi prekogranični halifat.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*