Vode u Unskosanskom kantonu dostigle su svoj maksimum

Vode u Unskosanskom kantonu trenutno ne opadaju i dostigle su svoj maksimum. Prije svega, rijeka Sana u Sanskom Mostu dostigla je visinu od 427 centimetra, što je maksimalna visina izmjerena u decembru 2005. godine – kazao je za Agenciju FENA Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Naglasio je da na području Federacije stanovništvo nije ugroženo i da nema prijetnje za kuće.

“Pripadnici civilne zaštite, vatrogasci, lokalno stanovništvo i volonteri su trenutno na terenu, gdje rade na otklanjanju posljednica koje su se pojavile tokom posljednjih kiša. Pomoću mašina otklanja se materijal na onim mjestima gdje je došlo do urušavanja na putnu komunikaciju”, kaže Solak.

Nakon izlijevanja rijeke Sane iz korita u naseljima Tukovi i Raškovac u Prijedoru je oko 80 stambenih objekata zaplavljeno tokom protekle noći.

“Poljoprivredno zemljište je uglavnom poplavljeno. To nije neka velika količina vode, u prizemnom dijelu to je nekih dvadesetak centimetara. Oko većine kuća su već napravljene odbrane od poplava u prigradskim naseljima općina Cazin, Velika Kladuša, Krupa i Sanski Most”, istakao je Solak.

Dodao je da je od jutros za pet, šest centimetara porasla rijeka Una.

Zbog kišnih padavina koje se i sutra predviđaju, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite izjavio je za Fenu da su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite u pripravnosti.

Za razliku od Unskosanskog kantona, u drugim kantonima u Federaciji nema nikakvih problema u smislu rasta vodostaja rijeka.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.