Zašto Šangaj ima najbolji obrazovni sistem u svijetu ?

Najbolji obrazovni sistem u svijetu ima Šangaj, zatim Hong Kong i Singapur, dok Velika Britanija nije ušla ni u prvih 20 u oblasti matematike, čitanja i nauke, pokazuju rezultati najnovijih međunarodnih testova PISA.

Zemlje sa vrha rang liste koja je sačinjena na osnovu testiranja kojima su podvrgnuti srednjoškolci, a koja na globalnom nivou sprovodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), naprednije su za šest godina učenja od zemalja sa dna tabele.

Prva mjesta na rang listi ove godine zauzimaju azijski školski sistemi, na čelu sa Šangajem, koji naročito briljira u matematici.

Ovaj kineski grad ne samo što je i ove godine zabilježio najbolje rezultate na testiranjima iz matematike, čitanja i nauke, već je čak i ubrzao svoje ambicije.

Na pitanje šta Šangaj čini tako uspješnim, Andreas Šlajher iz OECD objašnjava da taj grad sprovodi sistematski, dugoročni plan unapređenja obrazovanja, kao način transformisanja svoje ekonomije.

– Od ministra pa do učitelja možete da vidite da je to njihova budućnost – kaže on.

Nedavno istraživanje je pokazalo da učitelji imaju viši status u Kini nego bilo gde drugdje u svijetu, a Šlajher navodi da oni ne prezaju da taj uticaj i iskoriste, redovno komunicirajući i sarađujući sa roditeljima u cilju što boljeg obrazovanja učenika.

Po njegovim riječima, za šangajski obrazovni sistem je karakteristično to što se od predavača zahtijeva kontinuirano stručno usavršavanje.

– Još jedan faktor koji utiče na superiorne rezultate testiranja u Šangaju jeste očekivanje i uvjerenje učenika da će uspjeti – kaže Šlajher, dodavši da u šangajskom obrazovnom sistemu vlada izuzetno jak takmičarski duh, što znači i da 80 odsto učenika ima privatnu nastavu.

Konkurencije ima i među šangajskim predavačima, koji imaju četiri stepena profesionalnog statusa, i koji se smatraju “generalima” koji mogu da donose sopstvene odluke, navodi OECD.

Oko 80 odsto mladih u Šangaju, gradu koji važi za vodeći u unapređenju obrazovanja u Kini, odlučuje se na više obrazovanje, što je daleko iznad kineskog nacionalnog prosjeka.

Iako možda ne predstavlja čitavu Kinu, Šangaj je po broju stanovnika veći od zemalja kao što su Švedska, Grčka i Holandija.

(Buka)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*