Cristoph Strässer: BiH u ‘statusu quo’ na putu ka EU

Jedan od fokusa moje posjete BiH bio je na konferenciji o zapadnom Balkanu koja je održana u Berlinu, gdje se razgovaralo o zemljama u regiji i novim pristupima za BiH.

Ustanovili smo da se u pogledu pristupa Evropskoj uniji (EU) BiH nalazi u “statusu quo”, kazao je njemački izaslanik za ljudska prava i humanitarnu pomoć u BiH Cristoph Strässer koji trenutno boravi u BiH u okviru trodnevne posjete.

Podsjetio je da je na spomenutoj konferenciji također ustanovljeno da je potrebno pružiti podršku BiH prilikom njenog pristupa EU te da se fokus stavi više na ekonomske teme i prosperitet BiH.

”Neki uvjeti moraju biti ispunjeni prije nego što BiH može pristupiti EU. S tim u vezi, jedna važna odluka Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. godine još nije implementirana, a jedan od mojih zadataka vezano za tu presudu jest da se bavim ljudskim pravima” – naglasio je Strässer.

Po njegovim riječima, pravo izbora svakog građanina mora biti zagarantirano te da je to jedan element ljudskih prava. Tokom boravka u BiH, kaže, upoznao se o stanju prava manjina u BiH i zaključio da je potrebno poboljšati životne uvjete romske populacije te da u tome svoj udio trebaju imati vlasti BiH.

”Žao nam je zbog zastoja u kojem se nalazi BiH jer ona pripada Evropi i EU. O nekoj uspješnoj diskusiji o BiH u kontekstu EU možemo govoriti samo ako BiH ispuni sve zadatke i uvjete, i tek tada možemo vidjeti napredak” – istakao je Strässer.

Na pitanje novinara kada BiH može očekivati da postane članica EU, Strässer je odgovorio da se BiH treba potruditi da postane članica, te da se to ne može desiti „preko noći.“

”Iz iskustva drugih zemalja koje su pristupile EU znamo da je taj proces dugotrajan, a BiH ima i Dejton koji joj dodatno otežava pristup EU” – smatra njemački izaslanik za ljudska prava i humanitarnu pomoć u BiH Cristoph Strässer.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*